Terug naar Hernen

Levende geschiedenis

Dit waren de deelnemers in 2019, het overzicht van 2021 volgt!

Vroege Middeleeuwen

Smederij Roodbaert

Zoals vroeger in elk dorp de smederij meer was dan alleen de plek waar het gloeiende ijzer
verwerkt werd tot allerlei voorwerpen, zo is ook Smederij Roodbaert een trefpunt op een
evenement. Hier vind je de gebruikelijke producten, van mantelspelden tot messen, maar
ook een aanpassing, reparatie of zelfs een custom opdracht kan ter plekke uitgevoerd
worden. Daarnaast worden er demonstraties gegeven en wordt er een kinderworkshop
aangeboden.

Niflheim Vikings

Bij de Niflheim Vikings is het een kleine stap om 1100 jaar terug in de tijd te gaan. Op ons kampement kan je de sfeer proeven van een kampement uit het viking tijdperk. 
Wij laten verschillende ambachten zien en maken we graag een praatje met je. Zo kan je alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit de vroege Middeleeuwen nabootst. Daarnaast hebben wij ook stoere vechters die je geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.

Iedereen is van harte welkom  bij ons vuur  om de sfeer te proeven en kennis te maken.

Hoge Middeleeuwen

’t Ambachts Ghylde

Altijd al willen weten hoe je een  heerlijk middeleeuws maal boven open vuur kunt koken, of hoe je met behulp van een spintol ruwe schapenwol tot een prachtige draad kunt spinnen? Of zien hoe kaarsen gemaakt worden, of oude middeleeuwse spelletjes spelen? Dit weekend kan dat weer, want voor het eerst is ook het Ambachts Ghylde aanwezig in de Kelder.

Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtslieden is eigenlijk altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen wilt steken of gewoon even wilt toekijken hoe een ander iets creëert. En daarnaast  valt er nog van alles te proeven, te ruiken en te kopen. Zoals heerlijk zoete honing van eigen bijen; handgesponnen en natuurlijk geverfde wol, demo’ s en workshops. Allemaal door onze ambachtslieden.

Koeckenbackers

Bij ons kampement komen de zoete geuren van versgebakken kniepertjes u al tegemoet, want wij zijn de Koeckenbackers. Wij bakken kniepertjes in een heel oud ijzer op een open houtvuur. Wij zijn Normandiërs ten tijde van de Battle of Hastings. 

Bandjes en Wantjes

Bandjes en Wantjes is een ambachtelijk bedrijfje dat zich vooral bezighoudt met verschillende vormen van weven, naaldbinden en vachtvilten. Kortom alles wat het verblijf op een campement behaaglijk maakt. De opbrengst is bestemd voor een goed doel.

Smederij Limburg

Smederij Limburg is een rondreizende Johannieter smidse die vooral wapens en wapenuitrustingen maakt en repareert. Daarnaast smeden ze er plekke kleine gebruiksvoorwerpen op bestelling, of om het smeedproces ter plekke te kunnen demonstreren aan het publiek.

Hospitaalridders

Het jaar onzes Heeren 1248. Een groep Hospitaalridders start vanuit uit de commanderijen van Nijmegen om deel te nemen aan de zevende kruistocht. Zij zijn onderweg naar Aigues-Mortes in zuid Frankrijk, waar zij, onder de vlag van Koning Louis IX, het zwaard opnemen tegen de Saracenen.

De Hospitaalridders is een reenactmentgroep die laat zien hoe het er in de dertiende eeuw aan toegaat, zowel in- als buitenom het kampement. Op het kampement zelf wordt er historisch gekookt en gegeten, en zullen er ook ambachten uit deze tijd worden beoefend. Het kamp en de klederdracht wordt zo historisch mogelijk neergezet.

Late Middeleeuwen

Wentwood Company

The Wentwood Company komt van oorsprong uit Wales. De naam van het graafschap is Monmouthshire, gelegen in het zuidoosten van Wales. Wentwood ( in het Welsh: Coed Gwent) is een heuvelachtig en bosrijk gebied met hoogtes tot 309 meter. Dit gebied viel onder het beheer van de lord of Chepstow. Het koninklijk bos van Wentwood had zijn eigen rechtspraak en twee maal per jaar werd recht gesproken in Forester’s Oaks, boven Wentwood Reservoir. Het bosgebied was rijk aan hout en wild, dat enkel voorbehouden was aan de adel in de omgeving. Vanuit Wales is The Wentwood Company vanuit Chepstow naar het vaste land getrokken. Voornaamste inzet is was onder de vleugels van The White Company van sir John Hawkwood, in Italië.

Naald en Kaart

Ik ben Heidi van Naald en Kaart. Mijn ambachten naaldbinden en kaartweven demonstreer ik momenteel bij Gelders Landschap en Kastelen. Vanwaar mijn passie voor deze 2 ambachten? Ik vind de 2 ambachten, eigenlijk de voorlopers van het haken en breien ( waar ik niks van terecht breng), hartstikke mooie technieken en vind dat ze niet verloren mogen gaan.
Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.

De Bathouwen

Wij zijn Anne en Ina Bettink-Oudshoorn, wij noemen ons “De Bathouwen”, en komen uit de mooie vestingstad Buren in de Betuwe.

Mijn beroep in het dagelijks leven is smid, als oud ambacht achter het vuur. Mijn vrouw is onder andere koster van de kerk in Buren en geeft rondleidingen.

Wij hebben door de jaren heen altijd primitief gekampeerd en voor de jeugd Survivals georganiseerd.

Geschiedenis boeit ons beiden en om levende geschiedenis uit te beelden was voor ons een logische stap. Wij proberen zo nauwgezet mogelijk het leven in de 15e eeuw na te bootsen, dit om het publiek en met name kinderen een herinnering mee te geven hoe het leven was in die tijd.

Ons kampement bestaat uit een ridder en zijn gemalin.