Terug naar Doetinchem

Levende geschiedenis

Het Ambachts Ghylde

Altijd al willen weten hoe je een heerlijk middeleeuws maal boven open vuur kunt koken, of hoe je met behulp van een spintol ruwe schapenwol tot een prachtige draad kunt spinnen? Of zien hoe kaarsen gemaakt worden, of oude middeleeuwse spelletjes spelen? Dit weekend kan dat weer, want voor het eerst is ook het Ambachts Ghylde aanwezig in de Kelder.
Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtslieden is eigenlijk altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen wilt steken of gewoon even wilt toekijken hoe een ander iets creëert. En daarnaast valt er nog van alles te proeven, te ruiken en te kopen. Zoals heerlijk zoete honing van eigen bijen; handgesponnen en natuurlijk geverfde wol, demo’ s en workshops. Allemaal door onze ambachtslieden.

Aachener Allianz

De “Aachener Allianz” beeldt een groep mensen uit in de late middeleeuwen. De groep bestaat uit twee jonge zwaardvechters, de houtbewerker Hagen von Schwerzfeld en boogschutter Johanna vom Iterbach onder de knie. Deze vondeling is door Ina von Boeckum opgevoed. Die beheerst het plankweven en gaat ook met wol en garen handig om.

De groep presenteert diverse middeleeuwse wapens en wapenuitrusting en demonstreert een zwaardgevecht. De houtbewerker toont verschillende middeleeuwse voorwerpen en hun productiewijze, terwijl de vrouwen de kunst van het veterknopen en het plankweven laten zien. De bezoeker kan het alledaagse leven in het kamp volgen, incl. koken e.d. Daarbij beelden we onze periode op een begrijpelijke wijze uit.

We nodigen jullie uit om in ons kampement te komen, onder onze “dak” te verblijven en onze slaap- en woontenten te bekijken. Onder toezicht en op aanwijzing van onze strijders kan je de uitrusting uitproberen. Gastvrijheid voor grote en kleine bezoekers wordt bij de Aachener Allianz heel groot geschreven.

De  Bathouwen

Wij zijn Anne en Ina Bettink-Oudshoorn, wij noemen ons “De Bathouwen”, en komen uit de mooie vestingstad Buren in de Betuwe.

Mijn beroep in het dagelijks leven is smid, als oud ambacht achter het vuur. Mijn vrouw is onder andere koster van de kerk in Buren en geeft rondleidingen.

Wij hebben door de jaren heen altijd primitief gekampeerd en voor de jeugd Survivals georganiseerd.

Geschiedenis boeit ons beiden en om levende geschiedenis uit te beelden was voor ons een logische stap. Wij proberen zo nauwgezet mogelijk het leven in de 15e eeuw na te bootsen, dit om het publiek en met name kinderen een herinnering mee te geven hoe het leven was in die tijd.

Ons kampement bestaat uit een ridder en zijn gemalin.

Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.

Wentwood Company

The Wentwood Company komt van oorsprong uit Wales. De naam van het graafschap is Monmouthshire, gelegen in het zuidoosten van Wales. Wentwood ( in het Welsh: Coed Gwent) is een heuvelachtig en bosrijk gebied met hoogtes tot 309 meter. Dit gebied viel onder het beheer van de lord of Chepstow. Het koninklijk bos van Wentwood had zijn eigen rechtspraak en twee maal per jaar werd recht gesproken in Forester’s Oaks, boven Wentwood Reservoir.

Je moet dan denken aan overtredingen, begaan door ongelukkige inwoners binnen de grenzen van het bos, zoals stroperij en diefstal van schapen. Deze overtredingen werden zo ernstig opgenomen, dat er de doodstraf door ophanging op stond.

Het bosgebied was rijk aan hout en wild, dat enkel voorbehouden was aan de adel in de omgeving.

Vanuit Wales is The Wentwood Company vanuit Chepstow naar het vaste land getrokken ( Vlaanderen-Gent). Voornaamste inzet is wel onder de vleugels van The White Company van sir John Hawkgood geweest, in Italië. Als leidraad loopt onze tijdlijn erdoorheen.

Smederij Limburg

Smederij Limburg is een rondreizende Johannieter smidse die vooral wapens en wapenuitrustingen maakt en repareert. Daarnaast smeden ze er plekke kleine gebruiksvoorwerpen op bestelling, of om het smeedproces ter plekke te kunnen demonstreren aan het publiek.

Vasalli Saeculi

Wij, de Vasalli Saeculi (vazallen van de eeuwen), zijn een kleine groep huurlingen. We reizen met onze vrouwen, kinderen en onze have en goed door het hele land en vechten voor iedereen die ons goed betaalt of voor de eer en natuurlijk ook voor rechtvaardigheid.

Terwijl de mannen dapper met het zwaard zwaaien, zorgen wij vrouwen voor het lichamelijk welzijn en voor alles wat men nodig heeft om te leven. Onze kinderen leven en spelen heel normaal in het kampement, want dat is hun thuis.

Wij koken, naaien en spinnen de wol voor kleding en andere dingen die we goed kunnen gebruiken. Ook hebben wij een smid in onze kleine groep. Hij toont graag zijn werk en de kunst van dit ambacht.

Fures Temporum

Fures Temporum is een kampement bestaande uit meerdere groepen. Deze beslaan een ruime tijdperiode van de vikingen tot aan de hoge middeleeuwen. Bij ons is het een leer- en voelkampement. Kinderen maar ook volwassenen kunnen vanalles proberen, zoals het aantrekken van echte vechtuitrusting. Er zijn houtbewerkers, leerbewerkers en mensen die een malienkolder maken. Ook zijn er mensen die kaartweven en borduren. Ons kamp bestaat uit diverse leeftijden van baby’s tot ouderen; allemaal met dezelfde liefde voor de middeleeuwen. Er zijn ook diverse tenten van binnen te bekijken, dit zijn de tenten die openstaan. Over het algemeen zijn wij een Duitstalig kamp met een paar Nederlanders. Stel uw vraag gerust, als U rustig praat verstaan wij U over het algemeen en anders wordt er een tolk bij geroepen. Fures Temporum heet U van harte welkom in het kampement!