Terug naar Cannenburch

Levende geschiedenis

De deelnemende groepen worden regelmatig aangekondigd. Deze lijst zal blijven groeien tot aan het evenement zelf!

Vroege Middeleeuwen

Niflheim Vikings
De Niflheim Vikings brengen de Vikingperiode 900 tot 1000 na Chr. zo correct mogelijk tot leven. Door de manier van leven en werken in die tijd in het kampement uit te beelden brengen we jullie mee naar de sfeer in die tijd. Hierbij laten wij ambachten en het dagelijks leven zien uit deze tijd zoals handspinnen, wol verven, koken, hout draaien, smeden, vechten, Hnefatafl en het maken van bogen. Nemen jullie ook een kijkje bij ons in het kampement?
Bloodaxes Sibbe

Hoge Middeleeuwen

De Hospitaalridders

De historische vereniging De Hospitaalridders laat vervlogen tijden herleven. Als reizende kruisvaarders uit de periode 1248-1259 zijn we gedurende het hele jaar te vinden op allerhande middeleeuwse evenementen, musea en scholen. Met militair vertoon en wapengekletter, religieuze vroomheid en kennis van de 13e-eeuwse medische kunsten laten we zien hoe het leven van de kruisvaarders er in vroegere tijden uit zag.

’t Ambachts Ghylde

Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtslieden is eigenlijk altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen wilt steken of gewoon even wil toekijken hoe een ander iets creëert, het kan allebei!
Deze keer wordt het Ghylde vertegenwoordigd door Marskramer Selfgemaeckt en Wolspinnerij D’n Droad Kwait.
Bij Wolspinnerij D’n droad kwait kun je een workshop volgen om te leren spinnen met de spintol. Of een workshop naaldbinden om kennis te maken met de basis van deze eeuwenoude techniek. Deze techniek werd onder andere veel gebruikt door de Vikingen voor het vervaardigen van hun wanten en mutsen. Ook hebben wij een kleine bibliotheek bij ons zodat je zelf even door de diverse boeken over schapenwol en het spinnen van wol kunt bladeren.
De Marskramer zal dit weekend druk in de weer zijn in onze keuken. Hij zal op houtvuur prachtige maaltijden op middeleeuwse wijze koken en bakken voor onze groep.
Bij de assistent van de Marskramer kun je terecht voor de workshops kruidenkaars rollen en een workshop om op basis van verse kruiden zelf een thee samen te stellen.
Ollan ion
Natascha van Ollan ion (wolbewerking) neemt je stap voor stap mee in de wereld van schaapvacht naar gekleurd wol ,allemaal op de manier zoals het voor de industrialisatie eeuwen lang gebeurde: met de hand, met vachten, gesponnen wol, natuurlijke kleurstoffen en verf methoden. Ze laat graag zien welke planten, noten,bloemen, wortels, basten en bolters gebruikt worden om wol natuurlijk te verven. Kom voor een praatje en kijk wat er in de pan pruttelt.. kinderen mogen een armbandje vilten of een spel spelen met Maud.
Smederij Limburg
Smederij Limburg is een rondreizende Johannieter smidse die vooral wapens en wapenuitrustingen maakt en repareert. Daarnaast smeden ze er plekke kleine gebruiksvoorwerpen op bestelling, of om het smeedproces ter plekke te kunnen demonstreren aan het publiek.
Bandjes en Wantjes
Bandjes en Wantjes is een ambachtelijk project van Dorris Van Campen. Nieuwsgierig naar hoe mensen door de loop van de tijden hun vaardigheden ontplooiden en verbeterden om te kunnen overleven, probeert Dorris die ook uit en maakt ze toegankelijk voor toeschouwers. Spinnen, wol verven met natuurlijke producten, verschillende vormen van weven, naaldbinden, borduren en sprangen, alles wil zij uitproberen. Daarnaast is er ook de grenzeloze honger naar geschiedenis. Wie bij Bandjes en Wantjes terechtkomt, krijgt steevast een goed verhaal te horen.
 
Koeckenbackers

Bij ons Normandisch kampement komen de zoete geuren van versgebakken kniepertjes u al tegemoet, want wij zijn de Koeckenbackers. Zo worden er kniepertjes gebakken in een heel oud ijzer op een open houtvuur. Wij zijn Normandiërs uit de 11e eeuw en in ons kampement is te zien hoe er in die tijd werd gebakken en gekookt. In 1066 vond de “Battle of Hastings” plaats waarin de Normandiërs in hevige strijd Engeland veroverden, in ons kampement zijn dan ook Normandische wapens en wapenrustingen te zien. 

Late Middeleeuwen

De Eerbare Lieden

Van een aderlating tot beenamputatie en van kiestrekken tot piskijken, Thomas van Deest valt onder de eerbare lieden en heeft de kennis en kunde in huis/tent om je te helpen!

Deze barbier-chirurgijn hield zich al van jongst af aan bezig met het helpen van op doorreis zijnde pelgrims in het tweestromen land. Vandaag de dag is hij niet meer zo honk vast en trekt door het land om daar waar nodig boeren, burgers en buitenlui te helpen bij de meest uiteenlopende aandoeningen.

Wil je weten hoe een staaroperatie ging in de middeleeuwen, hoe tandwormen verholpen konden worden of waarom men op een houtje kon bijten? Thomas legt het je allemaal in geuren en kleuren uit!

Wegens een pestuitbraak elders is hij alleen op zaterdag bij kasteel Cannenburch om zorg te bieden.

De Reisigers 
“De Reisigers zijn een Levende Geschiedenis-Groep die het leven laat zien van het Romani-volk in de 15e eeuw.
De meeste mensen zullen hen kennen als “zigeuners”, maar aangezien dit een scheldbenaming is gebruiken we dit vanzelfsprekend zo min mogelijk en houden we het liever op Roma of Romani.
Wij zetten onze demonstraties neer vanuit onze eigen, fictieve stam Paramiča (wat “verhaal” of “vertelling” betekent in het Romanes), geven uitleg over hoe Romani in de 15e eeuw leefden en wat zij deden, en laten traditionele ambachten zien als handlezen en poppenspel (de laatste met name voor het jongere publiek), en dagelijkse zaken als koken en het Romani huishouden.”
 

Altegaar

Altegaar is een groepje rondtrekkende vrienden variërend van 5 tot 9 personen.We beelden een 15e eeuws gezelschap uit en laten verschillende ambachten zien, zoals een schrijver, een spinster, een harpspeler, een strijder met harnas, verhalenverteller, evt drukster van illustraties. Onze jongste medereizigster doet hard haar best om het maken van lepels in de vingers te krijgen. We laten zien hoe er geleefd, gekookt en gegeten werd en vermaken de bezoekers met verhalen bij het kampvuur en spellen in onze spellencraem.

Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.
 

Gebroeders Pelgrom

De Gebroeders Pelgrom, de Bye zijn 2 afvallige broers die verbannen zijn van hun familie. Nu trekken ze door het land als huurling en ambachtsman. Hiermee proberen ze geld te verzamelen om te overleven in deze barre tijden. Uitleg over het leven en de wapens van toen geven wij de hele dag. Kinderen kunnen op een veilige manier op de foto met hun favoriete wapen. Het leven rond 1450 kun je zien, horen en voelen.

De Midlanders 1470
 
Wij zijn de Midlanders, een groep middeleeuwers uit 1470. Met onze tenten en mensen komen wij graag naar middeleeuwse- en fantasyfestivals om een beetje te laten zien hoe er in de middeleeuwen geleefd werd. We kunnen u een harnas laten zien en eventueel laten passen, zwaardvechten demonstreren en u de beginselen leren. We kunnen koken op open vuur met uitleg, doen handwerken en kunnen het u ook leren. Onze ridders en boogschutters doen ook mee aan veldslagen. En last but not least: we kunnen kleine kinderbattles organiseren. 
 
Van Vezel tot Draad
 
“Wij zijn Anne en Anneke en laten zien hoe je op laat middeleeuwse wijze van vezels een draad spint.
De vezels die Anne spint zijn onder andere wol, vlas, brandnetel en zijde.
Door technieken uit de late middeleeuwen te gebruiken worden de draden tot een product gemaakt, gevlochten, gebreid of gewoven.”

 

Vincentius

“We komen met een groep middeleeuwers en laten het middeleeuwse kampleven zien. Leven, handwerken en koken op de manier waarop dat eind 15e eeuw werd gedaan. Daarnaast hebben we verschillende boogschutters in onze groep, die deelnemen aan de veldslag.”

The Wentwood Company

The Wentwood Company is een re-enactment vereniging die de periode tussen 1380 en 1420 uitbeeld. We laten zien hoe het leven van een Engelse/Welsh huurling was in de late middeleeuwen, waaronder het leven in een kampement, zwaardvechten, boogschieten en verschillende ambachten.

’t Veenvolk

Wij zijn een levende geschiedenisgroep van de Middeleeuwen en/of de Gouden eeuw. Wij zijn poortwachter en de vrouw van de kastelein. Er is voor de poort een baby ter vondeling gelegd en nu gaat de kasteleinsvrouw er op uit om te achterhalen van wie het kind is. Verder hebben we nog de vrouw van een hooggeplaatst iemand en een molenaar.

Orde Sans Sœrci

Orde Sans Sœrci bestaat uit een aantal dames bij wie geloof en ongeloof hand in hand gaan.  Daarbij hanteren we de beginselen van de humorenleer, wat we toepassen in zowel smeerseltjes en kruiden als bij het maken van voedsel.  We laten zien en proeven wat men at, en vertellen ook waarom. Dat het leven zonder invloed van religie ondenkbaar was en dat er gezocht werd naar balans in het lichaam dmv voedsel en geneeskundige behandelingen.  Dit laten we zien in de late middeleeuwen zowel als de 80jarige oorlog.