Terug naar Cannenburch

Levende geschiedenis

We zijn net begonnen met het aankondigen van de groepen!

Vroege Middeleeuwen

Novum Milites Francorum
Novum Milites Francorum is een eenheid Karolingische beroepsmilitairen afkomstig uit het gebied dat later Nederland wordt. We proberen het leven anno 825 zo volledig mogelijk uit te beelden. Je ziet ons vooral wacht houden, drillen, wapens onderhouden en marcheren. Héél soms is een gevecht onvermijdelijk maar dan moet het wel een gerechtvaardigde zaak zijn. We vinden het leuk kleur te brengen door theater te maken en te improviseren met andere groepen. Ook zijn we regelmatig te vinden in een andere hoedanigheid. We hebben onder andere een monnik in de gelederen die zorgt voor ons meereizend kapelletje, je kunt bij ons bronzen reproducties kopen van sieraden uit onze tijd en er wordt vaak druk genaaid, gekookt of een spelletje gespeeld.

Hoge Middeleeuwen

Bataille

Bataille is een zwaardvechtvereniging en showgroep die jullie graag meeneemt naar de 13e eeuw.
Wij verzorgen gevechtshows met middeleeuwse wapens in 13e eeuwse kostuums, zwaardvechtworkshops en kinderactiviteiten.
Dit jaar slaan we ons kampement voor het eerst op bij Historisch Festival Nederland. We nemen je mee naar de 13e eeuw en laten je zien hoe er vroeger werd gekookt, hoe wol werd geverfd en kaarsen gemaakt. Natuurlijk kom je in ons kampement ook getrainde vechters met hun wapens en uitrusting tegen. Zij kunnen jou alles vertellen over de verschillende wapens en bescherming, hoe je ermee vecht, en over historische Europese krijgskunsten (H.E.M.A.) als moderne sport.
Bij ons staat plezier centraal en wij houden van respect en kameraadschap, met de discipline en verantwoordelijkheid van een op elkaar ingespeeld team.
Kom ons kampement bezoeken, spreek ons aan en laat je meer vertellen over Bataille Krijgskunsten en de tijd die wij nabootsen.

Late Middeleeuwen

Altegaar

Altegaar is een groepje rondtrekkende vrienden variërend van 5 tot 9 personen. We beelden een 15e eeuws gezelschap uit en laten, afhankelijk van de samenstelling, verschillende ambachten zien zoals een schrijver, een houtbewerker, een harpspeler, een strijder met harnas en/of een verhalenverteller.

We laten zien hoe er geleefd, gekookt en gegeten werd en vermaken de bezoekers met verhalen bij het kampvuur en spellen in de “Spellencraem” van Mirjam. Het is haar passie om ouders, kinderen, opa’s en oma’s samen te laten spelen. De spellen maakt ze van hout, leer en been en ze vindt het leuk om er over te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat het Molenspel al in 1400 voor Christus werd gespeeld in Egypte en dat de Romeinen het zittend op de trappen van het Forum Romanum speelden en het later meenamen namen naar Engeland?

De Reisigers

De Reisigers zijn een Levende Geschiedenis-Groep die het leven laat zien van het Romani-volk in de periode van 1475 t/m 1525.
De meeste mensen zullen dit volk kennen als “zigeuners”, maar aangezien dit een scheldbenaming is gebruiken we dit vanzelfsprekend zo min mogelijk en houden we het liever op Roma of Romani.
We zijn over het algemeen te vinden met onze stamoudste of Puri Daj, onze handlezeres Peluca en onze poppenspeler Dilo.
Vanuit ons kleurrijke kampement geven we uitleg over hoe Romani in de 15e eeuw leefden en wat wij deden. We laten traditionele ambachten zien zoals handlezen, kaartleggen, en poppenspel voor de jongere bezoekertjes. Ook demonstreren we dagelijkse dingen zoals koken en het Romani huishouden, en geven we uitleg over de Romani cultuur.
Ben je benieuwd wat onze handlezeres in jouw handen ziet? Wil je eens komen kroelen met de diertjes van Dilo?
Of wil je graag een kaartlezing van onze Puri Daj – of kijken wat ze op het menu heeft staan, als ze toevallig net aan het koken is? Kom dan vooral gezellig even een kijkje bij ons nemen.
Voulon
Signeur de Voulon Heer van Breuil (Ieke) wilde meer van de wereld zien en is met zijn gezin van kasteel naar kasteel getrokken naar de Nederlanden,
met zijn ambachten leerbewerker en boekbinder verdient hij zijn duiten.
Vrouwe Catherina Maria (Carin) is met haar man mee getrokken naar de Nederlanden.
Ze is sociaal ingesteld en helpt een ieder daar waar mogelijk, zelf kookt ze en knoopt met de knoopster.
Delphine de Voulon (Bianca) wilde ook graag de wereld verkennen en is met haar ouders meegetrokken.
Ze kookt ook, maakt sierraden van maliën, knoopt ook met de knoopster, spint met de spinstol en doet ook nog aan kaart- en bandweven. Zo laten we samen het ambachtsleven zien.
De Bye
 
De Gebroeders Pelgrom, de Bye zijn 2 afvallige broers die verbannen zijn van hun familie. Nu trekken ze door het land als huurling en ambachtsman. Hiermee proberen ze geld te verzamelen om te overleven in deze barre tijden.
Uitleg over het leven en de wapens van toen geven wij de hele dag. Kinderen kunnen op een veilige manier op de foto met hun favoriete wapen.
Het leven rond 1450 kun je zien, horen en voelen.
Company of the Sunrose
Altijd al een kijkje willen nemen in de middeleeuwse wereld van Huurlingen?
Company of the Sunrose bied een uniek beeld van deze tijd. Met een realistische uitbeelding over het dagelijkse leven in 1435 van huursoldaten. Ze doen veel meer dan alleen vechten! Muziek, kookkunsten, ambachten. Kom het allemaal eens bekijken in ons kampement. Spreek met onze soldaten, onze kok of een van onze ambachtlieden. Tijdens onze campange zijn we druk bezig met reparaties, spelletjes, liederen zingen en natuurlijk lekker middeleeuws eten! Ook geven we uitgebreide uitleg en kleine lessen voor mensen die meer willen weten over vechtstijlen van deze tijd!
Huurlingen van Voorne
 
Als groep reizen wij langs kastelen, kampementen en slagvelden in Nederland en België. Binnen onze groep hebben we zwaardvechters en boogschutters, maar ook kanonniers met een handkanon of grotere kanonnen. Allemaal dragen we ons steentje bij het kampleven, want natuurlijk moet er hout worden gehakt en eten op het vuur worden bereid, ook als de veldslag of belegering aan de gang is.
Als huurling laten we ons inhuren door degene die ons goed betaalt, vroeger was dat Jacoba van Beieren. Nu blijven wij goed in vorm door met zwaarden te oefenen en ons in te zetten, wanneer dat nodig is voor de goede orde of voor het vullen van onze beurs.
Veel soorten wapens en daarmee vechtstijlen zijn er bij ons te zien: onder andere een enkelhander, beukelaar, pollaxe, kruisboog en longbow zijn bij ons te bekijken en er is veel te vertellen over hoe en waarmee er gevochten werd.
Spelletjes, middeleeuwse prenten, het schrijven met de ganzenveer en boeken uit de 15e eeuw vind je ook bij ons onder de luifel. Er moet vaak genoeg iets gemaakt of gerepareerd worden, dus we zijn altijd wel bezig in ons kampement. Ons kampleven is uniek, omdat veel van onze tenten zo compleet mogelijk ingericht zijn. Wanneer je bij ons langs komt, kun je van alles vragen of gewoon komen genieten van alles wat te zien is.
Ons doel is een zo realistisch mogelijk beeld weer te geven van het kampleven tussen 1440 en 1470.
Compagnie van Cranenburgh
De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.