Terug naar Cannenburch

Levende geschiedenis

Dit was het re-enactmentoverzicht in 2023. 

Vroege Middeleeuwen

Swerdberas Aldsahse

De Swerdberas Aldsahse beelden een vroeg middeleeuwse Saksische sibbe uit het jaar 775 n. Chr. uit (volgens de Frankische telling!). De Grote Volksverhuizing is net achter de rug, we hebben veel van onze broeders zien oversteken naar Brittannië, maar wij zijn op het vaste land achtergebleven op de grond van onze voorouders. De spanningen tussen de overgebleven Saksen en onze buren de Franken lopen op, maar het handelen met andere volkeren (de Denen, Friezen en Slaven) loopt goed. In ons kampement kun je zien hoe er in een Saksisch dorp wordt geleefd, gekookt, gevochten en tot de goden wordt gesproken. Graag nodigen we jullie uit om te komen kijken bij onze (tijdelijke) nederzetting.

Monetarii Dorestatii

Heb je wel eens van Madelinus gehoord? Weet jij wat een denarius is? Altijd al benieuwd geweest hoe middeleeuwse munten geslagen werden? Monetarii Dorestatii richt zich op de muntslag in Dorestad tussen de zevende en de negende eeuw en laat verschillende soorten munten zien die gedurende deze eeuwen in de vroegmiddeleeuwse handelsstad Dorestad geslagen werden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de sceatta en de latere denarii onder Karel de Grote en Lodewijk de Vrome. Mensen die geïnteresseerd zijn en langs willen komen kunnen zien hoe munten in de vroege middeleeuwen werden geslagen en kunnen een mooi verhaal verwachten over de muntslag in de bredere context waarin zij geslagen werden!

Niflheim Vikings

De Niflheim Vikings brengen de Vikingperiode 900 tot 1000 na Chr. zo correct mogelijk tot leven. Door de manier van leven en werken in die tijd in het kampement uit te beelden brengen we jullie mee naar de sfeer in die tijd. Hierbij laten wij ambachten en het dagelijks leven zien uit deze tijd zoals handspinnen, wol verven, koken, hout draaien, smeden, vechten, Hnefatafl en het maken van bogen. Nemen jullie ook een kijkje bij ons in het kampement?

 

Varjagen

Wij zijn een startende familie die de Varjagen (Rusviking) naspelen. Dit zijn vikingen die richting Polen, Wit Rusland, Constantinopel, Byzantiijnse Rijk riesden en daar handel dreven. Ze bouwden daar vooral ook nederzettingen en stichten zo ontstond o.a Kiev. De Varjagen boden hun diensten als huurlingen aan , aan de Byzantijnen. Een groep van deze huurlingen werd ondergebracht in de lijfwacht van de keizer.  Zo ontstond de Varjaagse Gaarde. Wij behoren tot deze groep die de lijfwacht van de keizer waren. Vader is omgekomen in de strijd en zoon leert nu hoe hij moet vechten en de keizer bewaken, moeder houd zich bezig met wat handel drijven in eigengemaakt spullen en het bewerken van kleding.

Hoge Middeleeuwen

De Koeckenbackers

Bij ons kampement komen de zoete geuren van versgebakken kniepertjes u al tegemoet, want wij zijn de Koeckenbackers. Wij bakken kniepertjes in een heel oud ijzer op een open houtvuur. Wij zijn Normandiërs ten tijde van de Battle of Hastings. 

’t Ambachts Ghylde

Op diverse evenementen in Nederland kunt u leden van ’t Ambachts Ghylde tegenkomen. Deze groep historische ambachtslieden laat verschillende ambachten zien van vroege tot late middeleeuwen. Het is een feest van zien, meemaken en uitproberen voor de bezoeker. Onze ambachtslieden zijn goed bereisd en laten spullen en technieken zien die komen van heinde en ver en vertellen de prachtigste verhalen over hun ambacht. Overal is wat te doen en er zijn diverse miniworkshopjes waar je zelf iets kunt maken of uitproberen. Ook hebben onze ambachtsmensen allemaal hun prachtige handgemaakte spullen te koop. Kortom, dit kampement is er eentje die je niet mag missen!

Bataille
Bataille is een showgroep en zwaardvechtvereniging gespecialiseerd in het uitbeelden van de 13e eeuw. Wij verzorgen gevechtsshows met middeleeuwse wapens in 13e-eeuwse kostuums. Naast onze compleet uitgewerkte shows bieden wij ook een klein kampement met enkele ambachten en verzorgen wij zwaardvechtworkshops en kinderactiviteiten.
Bij ons staat plezier centraal en wij houden van respect en kameraadschap, met de discipline en verantwoordelijkheid van een op elkaar ingespeelde eenheid.
Kom ons kampement bezoeken, spreek ons aan en laat je meer vertellen over Bataille en de tijd die wij nabootsen.

Hospitaalridders

Het jaar onzes Heeren 1248. Een groep Hospitaalridders start vanuit uit de commanderijen van Nijmegen om deel te nemen aan de zevende kruistocht. Zij zijn onderweg naar Aigues-Mortes in zuid Frankrijk, waar zij, onder de vlag van Koning Louis IX, het zwaard opnemen tegen de Saracenen. De Hospitaalridders is een reenactmentgroep die laat zien hoe het er in de dertiende eeuw aan toegaat, zowel in- als buitenom het kampement. Op het kampement zelf wordt er historisch gekookt en gegeten, en zullen er ook ambachten uit deze tijd worden beoefend. Het kamp en de klederdracht wordt zo historisch mogelijk neergezet. Deze krijgsmonnikken geven uitleg over de wapens en uitrusting die werd gebruikt in 1248. Doormiddel van exercities blijven de monniken in vorm voor de veldslagen en wordt er ook onderling geoefend met bijvoorbeeld het zwaard, om de behendigheid hoog te houden. Onder de taken van de monniken vallen het voorbereiden en uitvoeren van de mis, het gebed voor het eten, de zegening voor een veldslag en een rondgang om de gevallenen op het slagveld te eren.

Late Middeleeuwen

Olann ion

Natascha van Ollan ion (wolbewerking) neemt je stap voor stap mee in de wereld van schaapvacht naar natuurlijk gekleurde wol ,allemaal op de manier zoals het eeuwen lang gebeurde: met de hand, met de spintol gesponnen wol, natuurlijke kleurstoffen en verf methoden. Ze laat graag zien welke planten, bloemen, wortels, basten en bolsters gebruikt worden om wol natuurlijk te verven. Kom een praatje maken en vraag wat er in de pan pruttelt, wolletjes of een pan met eten.
Compagnie van Cranenburgh
De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.
 

Company of the Sunrose

Altijd al een kijkje willen nemen in de middeleeuwse wereld van Huurlingen?
Company of the Sunrose bied een uniek beeld van deze tijd. Met een realistische uitbeelding over het dagelijkse leven in 1435 van huursoldaten. Ze doen veel meer dan alleen vechten! Muziek, kookkunsten, ambachten. Kom het allemaal eens bekijken in ons kampement. Spreek met onze soldaten, onze kok of een van onze ambachtlieden. Tijdens onze campange zijn we druk bezig met reparaties, spelletjes, liederen zingen en natuurlijk lekker middeleeuws eten! Ook geven we uitgebreide uitleg en kleine lessen voor mensen die meer willen weten over vechtstijlen van deze tijd!
Ben je ook benieuwd hoe dat er nou allemaal uitziet, of wil je gewoon op de foto? We staan paraat voor u. Tot snel!
Campvere

Campvere is een re-enactment en levende geschiedenis groep die de 15e eeuw zo waarheidsgetrouw tracht te uit te beelden, “ter leringh ende vermaeck”. D.m.v. demonstraties en shows rond de middeleeuwse gevechtskunst, het beoefenen van ambachten en het maken van middeleeuwse muziek, trachten wij de mensen een zo goed mogelijk beeld te geven van het leven in de late middeleeuwen.
Centraal staat bij ons de belangrijke Zeeuwse familie van Borselen en hun huishouden. Aangezien de heren van Borselen de heren van Veere, “Campvere” in het Engels, waren, is de groep Campvere genoemd. De Engelse naam is gerechtvaardigd uit het feit dat Veere belangrijk was vanwege de handel met Engeland en het feit dat Wolfert VI van Borselen gehuwd was met Mary Stuart, de dochter van de Schotse koning James I.

Midlanders

Wij zijn de Midlanders, een groep middeleeuwers uit 1470. Met onze tenten en mensen komen wij graag naar middeleeuwse evenementen om een beetje te laten zien hoe er in de middeleeuwen geleefd werd en u er van alles over te vertellen. Het grootste deel van wat u bij ons zult zien is zelf gemaakt naar middeleeuwse bronnen. We kunnen u de harnassen en de wapens laten zien van onze ridders en boogschutters die ook aan de veldslagen meedoen. U kunt ook met hen op de foto, na de veldslag of als ze door het kamp lopen. We doen mee aan demonstraties boogschieten waarbij één en ander wordt uitgelegd. We koken onze middeleeuwse maaltijden op open vuur en kunnen u daar uitleg over geven. We doen handwerken, zoals naaldbinden en koordwielen en kunnen het u ook voordoen

Vincentius

Vincentius is een groep die het middeleeuwse kampleven zien van het eind van de 15de eeuw. Naast het dagelijkse bestaan, handwerken en koken heeft Vincentuis ook boogschutters die deelnemen aan de veldslag.

Wentwood Company

The Wentwood Company is een re-enactmentvereniging die de periode tussen 1380 en 1420 uitbeeld. We laten zien hoe het leven van een Engelse huurling was in de late middeleeuwen, waaronder het leven in een kampement, zwaardvechten, boogschieten en verschillende ambachten.

De Reisigers

“De Reisigers zijn een Levende Geschiedenis-Groep die het leven laat zien van het Romani-volk in de 15e eeuw. De meeste mensen zullen hen kennen als “zigeuners”, maar aangezien dit een scheldbenaming is gebruiken we dit vanzelfsprekend zo min mogelijk en houden we het liever op Roma of Romani. Wij zetten onze demonstraties neer vanuit onze eigen, fictieve stam Paramiča (wat “verhaal” of “vertelling” betekent in het Romanes), geven uitleg over hoe Romani in de 15e eeuw leefden en wat zij deden, en laten traditionele ambachten zien als handlezen en poppenspel (de laatste met name voor het jongere publiek), en dagelijkse zaken als koken en het Romani huishouden.”