Terug naar Cannenburch

Entertainment

Entertainment Middeleeuws Festijn Cannenburch 2023

Riddertoernooi

Een primeur voor het Middeleeuws Festijn Cannenburch te Vaassen op 6 & 7 mei: een heus riddertoernooi!
Riddertoernooien waren uitbundige events die dagen konden duurden, compleet met feesten, amusement in pracht en praal georganiseerd door koningen en kasteelheren.
De Knights of Camelot is een internationale stichting die sinds 2010 riddertoernooien laat herleven. Dit gebeurt in de vorm van behendigheidsproeven, waarbij ridders en jonkvrouwen hun rij- en wapenvaardigheden laten zien aan het publiek in hun mooiste kleding op hun stoere paarden.
Daarnaast zullen de ridders in blinkende indrukwekkende harnassen het publiek imponeren door lansen te breken op elkaars schild of harnas. Dit wordt ook wel jousten genoemd.
Om alles goed te laten verlopen zal een Heraut het publiek uitgeleggen wat er gebeurt hij is tevens de hoofdscheidsrechter tijdens het toernooi.
Het is ook mogelijk dat de Knights of Camelot een educatief moment verzorgd in de vorm van een wapendemonstratie waarbij de publiek kennis maakt met de uitwerking van Mace, strijdhamer en strijdbijl gedemonstreerd op een harnas, helm of Meloen (onbeschermd hoofd voorstellen).
Daarnaast kan het publiek kijken naar “Arming the Knight “hier kan men kijken hoe een ridder wordt aangekleed, dit terwijl er op een tafel de Helmen en schilden schouw
plaatsvindt.
Zwaardvechtworkshop
Altijd al willen leren zwaardvechten? Op het Middeleeuws Festijn kan dat! Het team van de Zwaardenkoning biedt tijdens het Festijn gratis zwaardvechtles aan, goed voor de basis!
Wel zit er een leeftijdsgrens op van 16 jaar en ouder.

Middeleeuwse muziek 

Prachtige Middeleeuwse klanken tijdens het Middeleeuws, verzorgt door de Soete Inval!
Wij zijn muziekgroep ‘De Soete Inval’. Een sfeervolle middeleeuwse band!
De Soete Inval brengt, gekleed in passende outfits, levendige middeleeuwse muziek. U kunt ons boeken voor o.a. historische festivals, middeleeuwse markten, dorpsfeesten, braderieën, feesten en partijen, plechtigheden, en meer. Wij spelen op straat, in de kroeg, op de markt en zelfs in de kerk. Ook beperken we ons niet tot Nederland: we treden regelmatig over de grens op.
Middeleeuwse veldslag
Één van de hoogtepunten van het programma is de opvoering van een heuse middeleeuwse veldslag. Zie hoe ridders, piekeniers, boogschutters, kanonniers en ander gespuis de strijd om kasteel Cannenburch aangaan!

De Sprookspreker

Een middeleeuwse verhalenverteller werd een sprookspreker genoemd. Hij reisde langs dorpen en steden, naar jaarmarkten en adellijke hoven om zijn verhalen te vertellen.

De moderne sprookspreker doet hetzelfde. Hij reist de wereld rond met een kistje vol met middeleeuwse ridderverhalen, legendes en klassieke sprookjes. Ballades over hoofse liefde, draken en helden, sprookjes over prinsessen en toverkollen, voor ieder verhaal zit er een voorwerp in het kistje.
De sprookspreker baseert zich in zijn vertellingen op oude verhalen, zoals middeleeuwse ridderballades. Diverse verhalen over Karel de Grote en zijn paladijnen, de Canterbury Tales en Koning Arthur staan in het repertoire.
Naar de verhalen van de sprookspreker kan je lekker luisteren. Maar je kan ook meedoen! Veel verhalen zijn interactief. Leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Circus Alderhandt

““Alderhandt” is een reiziger in tijd en ruimte. Meestal in de Middeleeuwen vermaakt hij jong en oud met grappen en grollen tijdens het jongleren of andere circuskunsten.
Werkend vanuit zijn kleine kampement zet hij het publiek graag op het verkeerde been, waarbij de voorstelling gemaakt wordt voor en met het publiek !”