Terug naar Locaties

Cannenburch

Op 4 & 5 mei 2024 vindt de 7e editie van het Middeleeuws Festijn Cannenburch plaats! Dit evenement is leuk voor jong  ende oud, voor groot ende klein. Geniet van interactieve demonstraties van diverse middeleeuwse show. Denk hierbij aan riddergevechten, boogschutters in actie, verhalenvertellers, muzikanten, en nog veel meer. Snuffel daarnaast op ons historische (met een fantasy knipoog) markt, voor elck wat wils! 

 

Over de locatie

Het kasteel is gebouwd op de restanten van een eerder kasteel, waarvan de vroegste vermelding uit 1365 stamt. Sporen van dit vroegere versterkte huis zijn nog te zien in de kelder van het huidige kasteel. In 1543 werd De Cannenburch het bezit van maarschalk Maarten van Rossum. Hij liet de ruïne tot een statig slot herbouwen, waarbij hij de Renaissancestijl in Gelderland introduceerde. Hij overleed echter in 1555, voor het kasteel klaar was. Zijn opvolger, Hendrik van Isendoorn, voltooide het bouwwerk.

Nadat op 5 juni 1881 Charlotte Theodora Maria Alexandrina barones van Oldeneel tot Oldenzeel was overleden, zij was de weduwe van Fredericus Carolus Theodorus van Isendoorn à Blois (Vaassen, 23 augustus 1784 – de Cannenburch, 9 december 1865), de laatste telg van het geslacht D’Isendoorn à Blois, werd de gehele inboedel door de erfgenamen naar elders overgebracht. Haar bezittingen werden verdeeld onder de familieleden. Het kasteel dreigde te worden afgebroken, maar kon verkocht worden aan Eduard baron van Lynden. De laatste particuliere eigenaar was Duitse schilder Richard Cleve. Na de oorlog werd het kasteel in beslag genomen door de Nederlandse Staat, waarna het in 1951 voor een symbolisch bedrag werd verkocht aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Tussen 1975 en 1981 werd het kasteel gerestaureerd en, met behulp van diverse schenkingen, opnieuw ingericht. In 2006 kon de stichting op een veiling in Brussel een groot deel van de inboedel terugkopen. Het ging hierbij om zilverwerk, paardendekens, meubelstukken en een familievaandel uit 1759. 

Afbeeldingsresultaat voor kasteel cannenburch oude afbeelding