Terug naar Cannenburch

Levende geschiedenis

We zijn net begonnen met het aankondigen van de groepen!

Vroege Middeleeuwen

Novum Milites Francorum
Novum Milites Francorum is een eenheid Karolingische beroepsmilitairen afkomstig uit het gebied dat later Nederland wordt. We proberen het leven anno 825 zo volledig mogelijk uit te beelden. Je ziet ons vooral wacht houden, drillen, wapens onderhouden en marcheren. Héél soms is een gevecht onvermijdelijk maar dan moet het wel een gerechtvaardigde zaak zijn. We vinden het leuk kleur te brengen door theater te maken en te improviseren met andere groepen. Ook zijn we regelmatig te vinden in een andere hoedanigheid. We hebben onder andere een monnik in de gelederen die zorgt voor ons meereizend kapelletje, je kunt bij ons bronzen reproducties kopen van sieraden uit onze tijd en er wordt vaak druk genaaid, gekookt of een spelletje gespeeld.

Bloodaxes Sibbe

Een sibbe is een groep die zich als familie met elkaar verbonden heeft. De Bloodaxe Sibbe bestaat uit een aantal families die samen optrekken. Het kampement bestaat meestal uit meerdere tenten, vuurplaatsen en werkplekken. In het (kleine) kampement op de Cannenburg kunnen kinderen oefenen in vikingvechten of leren Hnafltafl te spelen en kunnen volwassenen de runen raadplegen. Natuurlijk wordt er ook gekookt! Want koken en eten, drinken en feesten is de kern van het kampementsleven.

Niflheim Vikings

De Niflheim Vikings brengen de Vikingperiode 900 tot 1000 na Chr. zo correct mogelijk tot leven. Door de manier van leven en werken in die tijd in het kampement uit te beelden brengen we jullie mee naar de sfeer in die tijd. Hierbij laten wij ambachten en het dagelijks leven zien uit deze tijd zoals handspinnen, wol verven, koken, hout draaien, smeden, vechten, Hnefatafl en het maken van bogen. Nemen jullie ook een kijkje bij ons in het kampement? 

Hoge Middeleeuwen

Bataille

Bataille is een zwaardvechtvereniging en showgroep die jullie graag meeneemt naar de 13e eeuw.
Wij verzorgen gevechtshows met middeleeuwse wapens in 13e eeuwse kostuums, zwaardvechtworkshops en kinderactiviteiten.
Dit jaar slaan we ons kampement voor het eerst op bij Historisch Festival Nederland. We nemen je mee naar de 13e eeuw en laten je zien hoe er vroeger werd gekookt, hoe wol werd geverfd en kaarsen gemaakt. Natuurlijk kom je in ons kampement ook getrainde vechters met hun wapens en uitrusting tegen. Zij kunnen jou alles vertellen over de verschillende wapens en bescherming, hoe je ermee vecht, en over historische Europese krijgskunsten (H.E.M.A.) als moderne sport.
Bij ons staat plezier centraal en wij houden van respect en kameraadschap, met de discipline en verantwoordelijkheid van een op elkaar ingespeeld team.
Kom ons kampement bezoeken, spreek ons aan en laat je meer vertellen over Bataille Krijgskunsten en de tijd die wij nabootsen.

’t Ambachts Ghylde!
Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtslieden is eigenlijk altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen wilt steken of gewoon even wil toekijken hoe een ander iets creëert, het kan allebei!
Deze keer wordt het Ghylde vertegenwoordigd door Ralf en Patrick van Marskramer Selfgemaeckt en Iris en Annet van Wolspinnerij D’n Droad Kwait.
Ralf zal dit weekend druk in de weer zijn in onze keuken. Hij zal op houtvuur middeleeuws gaan koken voor onze groep. Maar tussendoor zal hij met behulp van zijn oventjes ook nog worst gaan roken en brood en koekjes bakken.
Bij Patrick kun je terecht voor 2 workshops: een kaars rollen van bijenwas en een workshop kruidenthee maken waarbij je zelf je kruidenmengmix mag samenstellen.
Bij Wolspinnerij D’n droad kwait kun je terecht voor 2 workshops: een buideltje naaldbinden of leren spinnen met de spintol. Ook hebben wij een kleine bibliotheek bij ons zodat je zelf even door de diverse boeken over schapenwol en het spinnen van wol kunt bladeren.
Errantes Equites Teutonici
Ook dit jaar zijn er vele levende geschiedenisgroepen op het Middeleeuws Festijn Cannenburch te bewonderen. Grote groepen, maar ook kleine groepen! Zo ook de Errantes Equites Teutonici! Vader en zoon beelden de Hoge Middeleeuwen als leden van de Duitse Orde uit!
De Koeckebackers

Bij ons Normandisch kampement komen de zoete geuren van versgebakken kniepertjes u al tegemoet, want wij zijn de Koeckenbackers. Zo worden er kniepertjes gebakken in een heel oud ijzer op een open houtvuur Wij zijn Normandiërs uit de 11e eeuw en in ons kampement is te zien hoe er in die tijd werd gebakken en gekookt. In 1066 vond de “Battle of Hastings” plaats waarin de Normandiërs in hevige strijd Engeland veroverden, in ons kampement zijn dan ook Normandische wapens en wapenrustingen te zien. 

Green Anvil

Smederij Green Anvil is een ambachtelijke smederij waar op klassieke wijze gesmeed wordt. In de smederij wordt een grote ouderwetse blaasbalg gebruikt die volgens de oude technieken gemaakt is, van leer en hout. In de smederij wordt gewerkt in opdracht van klanten. Maar ook is er een kleine verkooptafel met handgemaakte artikelen zoals: bestek setjes, tent haringen, s-haken, enzovoort. Maar er liggen ook persoonlijke artikelen met name fibola’s en sier hangertjes. Naast de smederij is een ruimte ingericht waar de smeden even kunnen rusten, eten kunnen koken en natuurlijk drinken. De smeden en mensen is de smederij staan altijd open voor uw vragen en geven er graag antwoord op. Namens smederij Green Anvil wensen wij u een heerlijk evenement en zien wij u graag in de smederij langskomen.

Late Middeleeuwen

Altegaar

Altegaar is een groepje rondtrekkende vrienden variërend van 5 tot 9 personen. We beelden een 15e eeuws gezelschap uit en laten, afhankelijk van de samenstelling, verschillende ambachten zien zoals een schrijver, een houtbewerker, een harpspeler, een strijder met harnas en/of een verhalenverteller.

We laten zien hoe er geleefd, gekookt en gegeten werd en vermaken de bezoekers met verhalen bij het kampvuur en spellen in de “Spellencraem” van Mirjam. Het is haar passie om ouders, kinderen, opa’s en oma’s samen te laten spelen. De spellen maakt ze van hout, leer en been en ze vindt het leuk om er over te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat het Molenspel al in 1400 voor Christus werd gespeeld in Egypte en dat de Romeinen het zittend op de trappen van het Forum Romanum speelden en het later meenamen namen naar Engeland?

De Reisigers

De Reisigers zijn een Levende Geschiedenis-Groep die het leven laat zien van het Romani-volk in de periode van 1475 t/m 1525.
De meeste mensen zullen dit volk kennen als “zigeuners”, maar aangezien dit een scheldbenaming is gebruiken we dit vanzelfsprekend zo min mogelijk en houden we het liever op Roma of Romani.
We zijn over het algemeen te vinden met onze stamoudste of Puri Daj, onze handlezeres Peluca en onze poppenspeler Dilo.
Vanuit ons kleurrijke kampement geven we uitleg over hoe Romani in de 15e eeuw leefden en wat wij deden. We laten traditionele ambachten zien zoals handlezen, kaartleggen, en poppenspel voor de jongere bezoekertjes. Ook demonstreren we dagelijkse dingen zoals koken en het Romani huishouden, en geven we uitleg over de Romani cultuur.
Ben je benieuwd wat onze handlezeres in jouw handen ziet? Wil je eens komen kroelen met de diertjes van Dilo?
Of wil je graag een kaartlezing van onze Puri Daj – of kijken wat ze op het menu heeft staan, als ze toevallig net aan het koken is? Kom dan vooral gezellig even een kijkje bij ons nemen.
Voulon
Signeur de Voulon Heer van Breuil (Ieke) wilde meer van de wereld zien en is met zijn gezin van kasteel naar kasteel getrokken naar de Nederlanden,
met zijn ambachten leerbewerker en boekbinder verdient hij zijn duiten.
Vrouwe Catherina Maria (Carin) is met haar man mee getrokken naar de Nederlanden.
Ze is sociaal ingesteld en helpt een ieder daar waar mogelijk, zelf kookt ze en knoopt met de knoopster.
Delphine de Voulon (Bianca) wilde ook graag de wereld verkennen en is met haar ouders meegetrokken.
Ze kookt ook, maakt sierraden van maliën, knoopt ook met de knoopster, spint met de spinstol en doet ook nog aan kaart- en bandweven. Zo laten we samen het ambachtsleven zien.
De Bye
 
De Gebroeders Pelgrom, de Bye zijn 2 afvallige broers die verbannen zijn van hun familie. Nu trekken ze door het land als huurling en ambachtsman. Hiermee proberen ze geld te verzamelen om te overleven in deze barre tijden.
Uitleg over het leven en de wapens van toen geven wij de hele dag. Kinderen kunnen op een veilige manier op de foto met hun favoriete wapen.
Het leven rond 1450 kun je zien, horen en voelen.
Company of the Sunrose
Altijd al een kijkje willen nemen in de middeleeuwse wereld van Huurlingen?
Company of the Sunrose bied een uniek beeld van deze tijd. Met een realistische uitbeelding over het dagelijkse leven in 1435 van huursoldaten. Ze doen veel meer dan alleen vechten! Muziek, kookkunsten, ambachten. Kom het allemaal eens bekijken in ons kampement. Spreek met onze soldaten, onze kok of een van onze ambachtlieden. Tijdens onze campange zijn we druk bezig met reparaties, spelletjes, liederen zingen en natuurlijk lekker middeleeuws eten! Ook geven we uitgebreide uitleg en kleine lessen voor mensen die meer willen weten over vechtstijlen van deze tijd!
Huurlingen van Voorne
 
Als groep reizen wij langs kastelen, kampementen en slagvelden in Nederland en België. Binnen onze groep hebben we zwaardvechters en boogschutters, maar ook kanonniers met een handkanon of grotere kanonnen. Allemaal dragen we ons steentje bij het kampleven, want natuurlijk moet er hout worden gehakt en eten op het vuur worden bereid, ook als de veldslag of belegering aan de gang is.
Als huurling laten we ons inhuren door degene die ons goed betaalt, vroeger was dat Jacoba van Beieren. Nu blijven wij goed in vorm door met zwaarden te oefenen en ons in te zetten, wanneer dat nodig is voor de goede orde of voor het vullen van onze beurs.
Veel soorten wapens en daarmee vechtstijlen zijn er bij ons te zien: onder andere een enkelhander, beukelaar, pollaxe, kruisboog en longbow zijn bij ons te bekijken en er is veel te vertellen over hoe en waarmee er gevochten werd.
Spelletjes, middeleeuwse prenten, het schrijven met de ganzenveer en boeken uit de 15e eeuw vind je ook bij ons onder de luifel. Er moet vaak genoeg iets gemaakt of gerepareerd worden, dus we zijn altijd wel bezig in ons kampement. Ons kampleven is uniek, omdat veel van onze tenten zo compleet mogelijk ingericht zijn. Wanneer je bij ons langs komt, kun je van alles vragen of gewoon komen genieten van alles wat te zien is.
Ons doel is een zo realistisch mogelijk beeld weer te geven van het kampleven tussen 1440 en 1470.
Compagnie van Cranenburgh
De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.
The Wentwood Company
The Wentwood Company is een groep huurlingen die van origine uit Gwent komen. Na heel wat jaren gevochten te hebben in de White Company, onder leiding van John Hawkwood, heeft deze compagnie door Europa getrokken en zijn ze uitgekomen in de Lage Landen, om hier hun soldij te verdienen. We laten zien hoe het leven van een Engelse huurling was in de late middeleeuwen (1380-1420), waaronder het leven in een kampement, zwaardvechten, boogschieten en verschillende ambachten.
Vincentius
 
Vincentius is een groep die het middeleeuwse kampleven zien van het eind van de 15de eeuw. Naast het dagelijkse bestaan, handwerken en koken heeft Vincentuis ook boogschutters die deelnemen aan de veldslag.
Compagnie van Brederode
 
Wij zijn de Compagnie van Brederode, een groep huurlingen uit de woelige 15e eeuw.
Samen met u willen we teruggaan in de tijd en daarbij aan u laten zien, wat een mens in die tijd moest doen om te leven en te overleven. Hierbij proberen wij zo authentiek mogelijk te zijn. Dit zie je terug in ons gezellige open kamperment. De kok bereid het eten op de middeleeuwse veldkeuken, en de soldaten demonstreren graag hun wapens en harnassen. Kom binnen en beleef middeleeuwen !
Campvere

Campvere is een re-enactment en levende geschiedenis groep die de 15e eeuw zo waarheidsgetrouw tracht te uit te beelden, “ter leringh ende vermaeck”. D.m.v. demonstraties en shows rond de middeleeuwse gevechtskunst, het beoefenen van ambachten en het maken van middeleeuwse muziek, trachten wij de mensen een zo goed mogelijk beeld te geven van het leven in de late middeleeuwen.
Centraal staat bij ons de belangrijke Zeeuwse familie van Borselen en hun huishouden. Aangezien de heren van Borselen de heren van Veere, “Campvere” in het Engels, waren, is de groep Campvere genoemd. De Engelse naam is gerechtvaardigd uit het feit dat Veere belangrijk was vanwege de handel met Engeland en het feit dat Wolfert VI van Borselen gehuwd was met Mary Stuart, de dochter van de Schotse koning James I.

Graven van Holland

Wij verbeelden een groep huurlingen en hun volgelingen. Deze werken in opdracht van de bestuurders van Holland, onder Hertog Philips de Goede. 
Als groep concentreren wij ons op het tijdsvak 1440-1465. De ‘honderd jarige oorlog’ en ‘de hoekse en kabeljauwse twisten’ hebben wij reeds achter ons gelaten. 
Het is een periode van rust. De Hertog heeft de adel aan zich verbonden door middel van de Orde van het Gulden Vlies, daarbij is hij een goede mecenas (beschermheer) voor vele kunstenaars en muzikanten. 
Het hofleven bloeit als nooit tevoren.

Wij hebben ons als huurlingen toegelegd op het boogschieten en het zwaardvechten, maar in rustigere tijden houden wij ons ook bezig met onze ambachten. 

Middeleeuwsch Geselschap

Het Middeleeuwsch Geselschap is een 15e eeuwse re-enactment groep. Afhankelijk van wie van ons aanwezig is, laten wij graag het een en ander zien of beleven in ons kampement. Van uitleg over wapens en harnas tot het even passen van een helm. Bekijk ons middeleeuws ingerichte kampement, kijk hoe er middeleeuws gekookt wordt of speel een middeleeuws spelletje mee. We vertellen over de kleding, laten het maken van koorden zien of zijn bezig met borduren of weven. Kinderen mogen zelf ook even proberen hoe een koord gemaakt wordt. Soms hebben we wat kleine spulletjes mee die te koop zijn, zoals wat hoedjes, buideltjes, lucet of koordwieltjes. Af en toe gaat er ook een leerbewerker met ons mee.

Midlanders 1470

Wij zijn de Midlanders, een groep middeleeuwers uit 1470. Met onze tenten en mensen komen wij graag naar middeleeuwse evenementen om een beetje te laten zien hoe er in de middeleeuwen geleefd werd en u er van alles over te vertellen. Het grootste deel van wat u bij ons zult zien is zelf gemaakt naar middeleeuwse bronnen. We kunnen u de harnassen en de wapens laten zien van onze ridders en boogschutters die ook aan de veldslagen meedoen. U kunt ook met hen op de foto, na de veldslag of als ze door het kamp lopen. We doen mee aan demonstraties boogschieten waarbij één en ander wordt uitgelegd. We koken onze middeleeuwse maaltijden op open vuur en kunnen u daar uitleg over geven. We doen handwerken, zoals naaldbinden en koordwielen en kunnen het u ook voordoen

Het Vrije Gezelschap

Het jaar is 1421 AD en een jaar na de desastreuze veldslag in Grünwald keren een ridder, Cleys Wolfart van Arendshorst, en een priester, Martinus van Odern, van de Duitse orde terug naar hun geboorteland. Hun missie, het verkrijgen van fondsen en land van de Hertog van Gelre, Graaf van Holland en de Hertog van Bourgondië voor het opzetten van nieuwe commanderijen en het rekruteren van troepen voor de verdediging van de landen van de Duitse orde tegen heidenen, ketters en de vijandige koningen en prinsen aan de oostgrens van het Rooms Christendom. Helaas is de weg lang en gevaarlijk en zal het gezelschap lange reizen moeten maken, langs vele kastelen en kampementen om hun pleit te laten horen bij de lokale heren en zullen ze soms genoodzaakt zijn mee te vechten. Als een geluk bij een ongeluk ontmoeten ze op een dag de jonge ridder Reinder van Dokkum, zijn vrouw Laure Ijsweart en hun metgezellen de familie Van Koolhoven, rijke burgers uit Des Graven Hagen, Ridder Martin en zijn vrouw Helma en vrouwe oudvorst, een jonge ambachtsvrouw.

Zo reist het gezelschap door de lage landen, van Bourgondië tot het Heilige Roomse Rijk. Hun kampement is altijd in beweging. Er moet immers worden gekookt en gewassen worden, maar ook worden geschreven, gepredikt, gevochten en vermaakt.