Radboud

Er is besloten in 2018 geen editie van het Middeleeuws Festijn Radboud te Medemblik te organiseren.

“Bezoek het kasteel Radboud te Medemblik en zie hoe de geschiedenis voor je tot leven komt! Kanonnen zullen bulderen, pijlen vliegen je haast om de oren, en zie hoe echte ridders en andere krijgers het kasteel zullen bestormen”.

We schrijven het jaar 1517. Overal in de Lage Landen wordt gevochten, verschillende gewesten zijn in opstand gekomen tegen het Habsburgse bewind. Vanuit Friesland keken Grutte Pier en Wijerd Jelckama, aanvoerders van de Arumer Zwarte Hoop, begerig naar het stadje Medemblik. Zij hebben hun plannen klaarliggen voor een aanval! Hoe zal dit aflopen?

Kom het vooral bekijken op 24 en 25 juni 2017!

De organisatie van dit evenement ligt in handen van Kasteel Radboud en Cranenburgh Events

Hieronder een terugblik van het evenement in 2015:

11-06: Grootse historische belegering van Medemblik

Op 24 en 25 juni wordt het Middeleeuws Festijn Radboud te Medemblik weer georganiseerd! Maar wist u dat het dit jaar, exact dat weekend 500 jaar terug was dat Medemblik aangevallen werd door Grutte Pier? De Friese kaper brandde in 1517 de stad plat, maar wist het kasteel niet in te nemen. Vanwege deze feiten wordt er dit jaar een heus Grutte Pier jaar gehouden in Medemblik. De grootse bestorming van de burcht heeft dan ook dit jaar een Grutte Pier thema. En in samenwerking met de Friese blazer TX33 zal Grutte Pier daadwerkelijk aan land worden gebracht voor het kasteel. Maar niet voordat de kanonnen aardig gesproken zullen hebben aan boord! Kom het spektakel op beide dagen om 15.00 bewonderen.

 

 

05-06: Wie was Grote Pier dan?

Het wordt een zeer speciale editie van het Middeleeuws Festijn Radboud op 24 en 25 juni. Het is dit jaar, in dat weekend exact 500 jaar geleden dat Grote Pier (de grote Friese held of schurk, afhankelijk van welke bron je leest) Medemblik aanviel en platbrandde. Heel Medemblik? Nee, kasteel Radboud wist dapper stand te houden onder de kundige leiding van slotvoogd Joost van Buren! Om dit te herdenken zijn er dit jaar tal van activiteiten in Medemblik. En daarom passen we onze belegering aan! Meer weten over Grote Pier? Bekijk dan dit filmpje van het Fryske Kanon!

30-05: Woeste Welshe strijders doen mee aan het beleg van Radboud

In het zuidoosten van Wales, in het gewest Monmouthshire, ligt het Wentwood Forest, wat deel uitmaakt van het district Gwent. Waar de beste speervechters uit het noorden kwamen, kwamen uit Gwent echter de beste boogschutters van Wales. Deze boogschutters waren, zoals het toentertijd werd gezegd: ‘accustomed to war’ – geharde krijgers, door de wol geverfd door de strijd. De kleuren gedragen door deze strijders waren groen en wit en telde ze naast boogschutters ook soldaten met zwaarden, speren, maces, guisarmes en bijlen.

De Wentwood Company beeldt een groep huurlingen uit die van origine uit Gwent in Wales komen. Na heel wat jaren gevochten te hebben in de White Company, onder leiding van John Hawkwood, heeft deze compagnie door Europa getrokken en zijn ze uitgekomen in de Lage Landen, om hier hun soldij te verdienen.

Deze compagnie bestaat uit zwaardvechters, piekeniers en boogschutters. Alle leden van de groep beoefenen hun krijgskunsten in het dagelijks leven uit als sport en willen graag een demonstratie van hun wapenvaardigheid laten zien!