Historische Achtergronden

We schrijven het jaar 1330. Zie hier het kleine versterkte marktstadje Ommen, gelegen aan de Vecht. De inwoners maken zich op voor de dag, een dag als zovele andere. De markt opent binnen een paar uurtjes, de huizen worden nog geveegd en potsenmakers repeteren hun kunnen nog even voordat ze gaan optreden.

Maar het is geen dag als alle andere; donkere wolken pakken zich samen boven Ommen. Een eindje stroomafwaarts langs de Vecht ligt de gevreesde roofridderburcht Rechteren…..

De bisschop van Utrecht, Jan van Diest, opperheer van het Oversticht en dus ook heer van Ommen, heeft het zwaar. Zijn bewind wankelt door een lege schatkist. Overal komen edelen in opstand met het doel nieuwe gebieden toe te voegen aan de eigen domeinen ten koste van de bisschop. Zo ook Zweder van Voorst, heer van Rechteren. Kasteel Rechteren is net vergroot met een stevige donjon (woontoren). Hierdoor voelt Zweder zich zo op zijn gemak dat hij het waagt de bisschop de oorlog te verklaren over een twist over het gebied Mastenbroek.

Zweder realiseerde zich dat zijn kasteel kwetsbaar was voor aanvallen uit het bisschoppelijke stadje Ommen. Hij besloot dan ook deze dreiging uit te schakelen.

En zo trok er een strijdmacht van geharde soldeniers op tegen het nietsvermoedende stadje….

Hoe zal dat aflopen?…

Kom het met eigen ogen bekijken op 28 en 29 juli!