26-06: Verre reizigers op Ommen

The Wentwood Company komt van oorsprong uit Wales. De naam van het graafschap is Monmouthshire, gelegen in het zuidoosten van Wales. Wentwood ( in het Welsh: Coed Gwent) is een heuvelachtig en bosrijk gebied met hoogtes tot 309 meter. Dit gebied viel onder het beheer van de lord of Chepstow. Het koninklijk bos van Wentwood had zijn eigen rechtspraak en twee maal per jaar werd recht gesproken in Forester’s Oaks, boven Wentwood Reservoir.

Je moet dan denken aan overtredingen, begaan door ongelukkige inwoners binnen de grenzen van het bos, zoals stroperij en diefstal van schapen. Deze overtredingen werden zo ernstig opgenomen, dat er de doodstraf door ophanging op stond.

Het bosgebied was rijk aan hout en wild, dat enkel voorbehouden was aan de adel in de omgeving.

Vanuit Wales is The Wentwood Company vanuit Chepstow naar het vaste land getrokken ( Vlaanderen-Gent). Voornaamste inzet is wel onder de vleugels van The White Company van sir John Hawkgood geweest, in Italië.

Als leidraad loopt onze tijdlijn erdoorheen.

21-06: Groningse Zuid-Hollanders in Ommen

Bij deze kondigen we weer een leuke groep aan voor het Middeleeuws Festijn Ommen!
De familie Goudswaard was een grote, welgestelde vissersfamilie in de polders van Zuid Holland en leenman van de heren van Putten. Door de St. Elisabeth vloed in 1421 zijn wij van onze landerijen verdreven. De vloed heeft alles weggevaagd, zowel huizen, landerijen en visgronden als familie en knechten. Toen er na de vloed geen informatie meer bekend was over de familie Goudswaard, namen de heren van Putten aan dat de familie niet meer zou bestaan. Uit respect naar de familie hebben zij het ingedijkte gebied Goudswaard genoemd, waar in 1439 een dorpskern is ontstaan. Dit gebied was in pacht van de familie Goudswaard voor de St. Elisabeth vloed. Wat niemand weet, is dat er een klein gedeelte van de familie het overleeft heeft. Sinds die tijd trekken wij rond als het “Goudswaard Genootschap” waar onderweg anderen zich bijgevoegd hebben. Ondertussen bestaat de groep uit onder andere een kleermaker, een smid en zij die het kampement draaiende houden. In tijden van oorlog dienen wij als boogschutters, zwaardvechters en waterdragers.

16-03: Eerste standhouder Ommen aangekondigd!

Op Middeleeuws Festijn Ommen zal Eleoflora haar natuurlijke kruidenproducten aan u aanbieden!
Bij Eleoflora vind u een rijk aanbod aan kruidenproducten zoals kruiden en specerijen, kruidenthee, kruidenolie, kruidenzalf en kruidentinctuur. Verzorgingsproducten als kruidenzeep, badzout, lippenbalsem en baardolie, maar ook wierook, smudges en toebehoren. Ook kunt u informatie krijgen over de verschillende workshops en activiteiten die Eleoflora biedt om zelf aan de slag te gaan met kruiden en er meer over te leren. Kom kennis maken met de veelzijdige wereld van kruiden.
Meer informatie:
Website: www.eleoflora.nl
Facebookpagina: https://www.facebook.com/Eleoflora/

01-02: Woeste vikingen ook in Ommen!

De Niflheim Vikings zijn vijf jaar geleden het re-enactmentavontuur aangegaan en sinds die tijd gegroeid van drie tenten tot een gezellig, klein Vikingdorpje. Naast Nederlandse evenementen zijn ze op hun zwerftochten ook naar België en Duitsland uitgeweken.

In hun kampement laten ze verschillende vroegmiddeleeuwse ambachten zien en maken ze graag een praatje met u: zo kunt u alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit die periode uitbeeldt. Daarnaast hebben de Niflheim Vikings ook stoere vechters die u geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.

Iedereen is van harte welkom bij hun kampvuur om de sfeer te proeven en kennis te maken met de groep.

Meer informatie:
Facebook: https://www.facebook.com/NiflheimVikings/
Website: https://www.niflheimvikings.com/