Levende Geschiedenis

Dit waren de deelnemers in 2018.

Vroege Middeleeuwen

Niflheim Vikings
De Niflheim Vikings zijn vijf jaar geleden het re-enactmentavontuur aangegaan en sinds die tijd gegroeid van drie tenten tot een gezellig, klein vikingdorpje. Naast Nederlandse evenementen zijn ze op hun zwerftochten ook naar België en Duitsland uitgeweken.
In hun kampement laten ze verschillende vroegmiddeleeuwse ambachten zien en maken ze graag een praatje met u: zo kunt u alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit die periode uitbeeldt. Daarnaast hebben de Niflheim Vikings ook stoere vechters die u geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.
Iedereen is van harte welkom bij hun kampvuur om de sfeer te proeven en kennis te maken met de groep.
Meer informatie:
Facebook: https://www.facebook.com/NiflheimVikings/
Website: https://www.niflheimvikings.com/

 

Hoge Middeleeuwen

De Hospitaalridders

“Deze zevende kruistocht, deze rechtschapen onderneming, is bijzonder voortvarend gestart. We hebben zonder veel oponthoud een flinke afstand afgelegd richting Aigues-Mortes in Zuid-Frankrijk, waar de vloot van Koning Lodewijk de IXe voor anker ligt om ons naar Cyprus te brengen. Van daaruit is het nog slechts enkele dagen per schip naar Damietta. Eerst nemen we Egypte in, en daarna, als God het wil… Jeruzalem!” (Mémoires van Frater Toussaint de la Court, 1248)

De historische vereniging De Hospitaalridders laat vervlogen tijden herleven. Als reizende kruisvaarders uit de periode 1248-1259 zijn we gedurende het hele jaar te vinden op allerhande middeleeuwse evenementen, musea en scholen. Met militair vertoon en wapengekletter, religieuze vroomheid en kennis van de 13e-eeuwse medische kunsten laten we zien hoe het leven van de kruisvaarders er in vroegere tijden uit zag.

Smederij Limburg

Smederij Limburg is een rondreizende Johannieter smidse die vooral wapens en wapenuitrustingen maakt en repareert. Daarnaast smeden ze er plekke kleine gebruiksvoorwerpen op bestelling, of om het smeedproces ter plekke te kunnen demonstreren aan het publiek.

Late Middeleeuwen

Wentwood Company

The Wentwood Company komt van oorsprong uit Wales. De naam van het graafschap is Monmouthshire, gelegen in het zuidoosten van Wales. Wentwood ( in het Welsh: Coed Gwent) is een heuvelachtig en bosrijk gebied met hoogtes tot 309 meter. Dit gebied viel onder het beheer van de lord of Chepstow. Het koninklijk bos van Wentwood had zijn eigen rechtspraak en twee maal per jaar werd recht gesproken in Forester’s Oaks, boven Wentwood Reservoir.
Je moet dan denken aan overtredingen, begaan door ongelukkige inwoners binnen de grenzen van het bos, zoals stroperij en diefstal van schapen. Deze overtredingen werden zo ernstig opgenomen, dat er de doodstraf door ophanging op stond.
Het bosgebied was rijk aan hout en wild, dat enkel voorbehouden was aan de adel in de omgeving.
Vanuit Wales is The Wentwood Company vanuit Chepstow naar het vaste land getrokken ( Vlaanderen-Gent). Voornaamste inzet is wel onder de vleugels van The White Company van sir John Hawkgood geweest, in Italië.
Als leidraad loopt onze tijdlijn erdoorheen.

Werm en Kald

Ambachtengenootschap Werm en Kald zal ook te gast zijn op het Middeleeuws Festijn Hernen. Wat is het Genootschap? Wij zijn een stel ambachtslieden, die samen op pad gaan en waarvan de samenstelling kan wisselen. Zo is er een smid, mandenmaker, touwslager, nettenboeter, kwakzalver, spinner, bandweefsters, naaldbindster, kruisridders, rokerij en roofvogels. Maar zelfs dat kan aangevuld worden met muziek en nog meer ambachten.Dus kom gerust langs om een praatje te maken of als je vragen hebt over een ambacht. Tot ziens in Hernen!

Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.

Bandjes en Wantjes

Bandjes en Wantjes is een ambachtelijk bedrijfje dat zich vooral bezighoudt met verschillende vormen van weven, naaldbinden en vachtvilten. Kortom alles wat het verblijf op een campement behaaglijk maakt. De opbrengst is bestemd voor een goed doel.

De Bathouwen

Wij zijn Anne en Ina Bettink-Oudshoorn, wij noemen ons “De Bathouwen”, en komen uit de mooie vestingstad Buren in de Betuwe.

Mijn beroep in het dagelijks leven is smid, als oud ambacht achter het vuur. Mijn vrouw is onder andere koster van de kerk in Buren en geeft rondleidingen.

Wij hebben door de jaren heen altijd primitief gekampeerd en voor de jeugd Survivals georganiseerd.

Geschiedenis boeit ons beiden en om levende geschiedenis uit te beelden was voor ons een logische stap. Wij proberen zo nauwgezet mogelijk het leven in de 15e eeuw na te bootsen, dit om het publiek en met name kinderen een herinnering mee te geven hoe het leven was in die tijd.

Ons kampement bestaat uit een ridder en zijn gemalin.

Smederij Green Anvil

Smederij Green Anvil is een middeleeuwse smederij met blaasbalg constructie. Naast de smederij bevind zich een extra luifel met kookgelegenheid en enkele wapens en harnasonderdelen. Wanneer er tijd is kunnen bezoekers deze van dichtbij bekijken en voelen hoe het is om bijvoorbeeld een echt zwaard vast te houden. Ook wordt er onder deze luifel gekookt en worden er soms enkele andere ambachten uitgebeeld zoals kaartweven. Gedurende het evenement wordt er vanalles in de smederij gemaakt zoals messen, fibula’s, kettinghangers, gebruiksartikelen maar ook items op bestelling van zowel mede re-enactors als bezoekers.”
Heidi Eitjes

Ik demonstreer de ambachten kaartweven en naaldbinden (ben vaste vrijwilliger bij glk). 

Ik vind het vooral leuk om deze 2 ambachten te demonstreren zodat de kennis niet verloren gaat. En dat in combinatie met Kasteel Hernen, (en 1x per maand kasteel Doorwerth) als achtergronddecor.