Levende geschiedenis

Hoge Middeleeuwen

Duitse Orde van Gemerth

Rond 1220 trad Rutger van Gemerth toe tot de Duitse Orde. Van zijn beweegredenen is niets bekend, maar het was wel het begin van een zeshonderdjarige situatie die uniek was voor Europa. Geen andere plaats had voor zo’n lange periode het zelfde wereldlijke als geestelijke gezag.

“De Duitse Orde Gemerth” is opgericht om het beeld van de Duitse Orde in het dorp weer zichtbaar te maken in het drop Gemert. Daarbij moet ook het leven in die zeshonderdjarige periode een plek krijgen. De groep werkt niet als een museum, maar met het motto: “Een levende geschiedenis in een levendig dorp”, als re-enactmentgroep. Deze groep bestaat op het moment uit vijf personen, die verhalen vertellen van de kruistochten, maar ook de bezoekers willen laten oefenen met de stormvogel en de staande wip.

Meer informatie:
Website: http://www.duitse-orde.nl/

Late Middeleeuwen

Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14de eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.

Meer informatie:
Website: http://www.cranenburgh.nl/

Der Söldners Joch

“Der Söldners Joch” is een re-enactmentvereniging die een laatmiddeleeuwse huurlingencompagie repesenteert uit het Duitse Nederrijngebied tegen het einde van de vijftiende eeuw (1475). De groep beeldt een huurlingenkamp uit dat zich van strijdveld naar strijdveld verplaatst, waar de soldaten strijd leveren terwijl de vrouwen voor het comfort van de kinderen en krijgers zorgen. Naast oorlog toont de groep oop het dagelijkse kampleven uit, van het koken van authentieke middeleeuwse recepten tot naaien en andere ambachtelijke kunsten, maar ook spellen en ander tijdverdrijf zal worden gedemonstreerd.