Levende geschiedenis

Dit waren de deelnemers in 2017, de deelnemers van de 2018 editie komen binnenkort!

Vroege Middeleeuwen

Haertfara

Mark, Paula en hond Roos zijn de bewoners van het kampement Haertfara. De naam betekend “reizende haard” of wel thuis weg van huis. De haard is het hart van het huis, hier wordt het eten bereidt en vindt je warmte, geborgenheid en gezelligheid. Bij Haertfara kun je zien hoe men in de vroege middeleeuwen leefde.

Haertfara houdt ons bezig met koken op houtvuur, spelletjes doen, praatjes maken en verder alles wat er bij komt kijken in het leven van een reizende haard. Zij hebben zich vooral verdiept in lekker koken: voornamelijk traditioneel en gebaseerd op de omgeving maar wanneer nodig ook hedendaags. Van de kok kun je een luisterend oor, grap of verhaal verwachten, maar ook een tik over je vingers als je uit de pan snoept.

Het kampement bestaat uit een gemeubileerde met een luifel en een slaaptent met een bed wat ook te bekijken is. Haertfara maakt zoveel mogelijk zelf en met de hand. Het meeste meubilair en de meeste kleding hebben is zelf gemaakt en de spullen die ze niet zelf kunnen maken verkrijgen ze hoofdzakelijk doormiddel van ruilhandel. Zoals je in het kampement kunt zien werken zij met onder andere wol, vilt, vachten, wol, linnen, hout en leer.

Als je in de keuken woont heb je geen honger, dus ze bijten niet. Met andere woorden: als je een vraag hebt, stel hem gerust. Haertfara beantwoordt hem graag.

Frøkn Refr

‘Frøkn Refr’ staat voor “Moedige Amberkleurigen,” ofwel “Moedige Vossen” Deze groep bestaat uit verschillende families die samen laten zien hoe het dagelijks leven eruit ziet in de Vikingtijd. Ze beoefenen oude ambachten zoals bandweven, maliën maken, koken, maar ook hout en leer bewerken. Naar ambachtslui zijn de leden van Frøkn Refr ook vechters die de groep verdedigen, al kunnen de dames van de groep ook wel een flinke mep uitdelen met een een houten lepel of een stalen pan.

Frøkn Refr staat altijd open voor een praatje en een lach, dus kom Middeleeuws Festijn Doetinchem rustig even binnen bij hun kamp.

Smederij Roodbaert

Zoals vroeger in elk dorp de smederij meer was dan alleen de plek waar het gloeiende ijzer verwerkt werd tot allerlei voorwerpen, zo is ook Smederij Roodbaert een trefpunt op een evenement. Hier vind je de gebruikelijke producten, van mantelspelden tot messen, maar ook een aanpassing, reparatie of zelfs een custom opdracht kan ter plekke uitgevoerd worden. Daarnaast worden er demonstraties gegeven en wordt er een kinderworkshop aangeboden.

 Hoge Middeleeuwen
The Knights of the Flaming Sword

The Knights of the Flaming Sword is een groep bestaande uit die twee ridders en twee jonkvrouwen. Met veel passie vertellen the Knights over hoe het was in de middeleeuwen, geven vechtdemo’s en vertellen ze over de verschillende middeleeuwse wapens en uitrustingen.

Bezoekers mogen voelen hoe zwaar een zwaard of helm is. Ook tonen ze verschillende middeleeuwse ambachten, zoals smeden, houtbewerken en doen de jonkvrouwen aan weven.

Smederij Roodbaert

Smederij Limburg is een rondreizende Johannieter smidse die vooral wapens en wapenuitrustingen maakt en repareert. Daarnaast smeden ze er plekke kleine gebruiksvoorwerpen op bestelling, of om het smeedproces ter plekke te kunnen demonstreren aan het publiek.

Late Middeleeuwen

’t Vaerdich Volk

’t Vaerdich Volk is een re-enactmentgroep met een focus op de periode 1350 tot 1450.

Vanuit ons sfeervolle kampement demonstreren wij op authentieke wijze onze ambachten en beroepen en maken we muziek, alsof we op een middeleeuwse jaarmarkt staan.

Kom sfeer proeven en aarzel vooral niet om vragen te stellen over onze bezigheden!

Vasalli Saeculi

Wir die Vasalli Saeculi (Vasallen der Jahrhunderte) sind eine kleine Söldnertruppe. Wir reisen mit unseren Weibern, Kindern und unserem Hab und Gut durchs ganze Land und kämpfen für jeden der uns gut bezahlt oder für die Ehre und natürlich für die Gerechtigkeit.

Während die Männer tapfer das Schwert schwingen kümmern wir Frauen uns um das leiblich Wohl und was man zum Leben braucht. Unsere Kinder leben und spielen ganz normal in Lager, denn das ist ihr zu Hause.

Wir kochen, nähen und Spinne die Wolle für Kleidung und andere Dinge die wir benötigen. Auch haben wir einen Schmied in unserer kleinen Gruppe er zeigt gerne seine Arbeiten und die Kunst des Handwerks.

Wij, de Vasalli Saeculi (vazallen van de eeuwen), zijn een kleine groep huurlingen. We reizen met onze vrouwen, kinderen en onze have en goed door het hele land en vechten voor iedereen die ons goed betaalt of voor de eer en natuurlijk ook voor rechtvaardigheid.

Terwijl de mannen dapper met het zwaard zwaaien, zorgen wij vrouwen voor het lichamelijk welzijn en voor alles wat men nodig heeft om te leven. Onze kinderen leven en spelen heel normaal in het kampement, want dat is hun thuis.

Wij koken, naaien en spinnen de wol voor kleding en andere dingen die we goed kunnen gebruiken. Ook hebben wij een smid in onze kleine groep. Hij toont graag zijn werk en de kunst van dit ambacht.

Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.

Wentwood Company

In het zuidoosten van Wales, in het gewest Monmouthshire, ligt het Wentwood Forest, wat deel uitmaakt van het district Gwent. Waar de beste speervechters uit het noorden kwamen, kwamen uit Gwent echter de beste boogschutters van Wales. Deze boogschutters waren, zoals het toentertijd werd gezegd: ‘accustomed to war’ – geharde krijgers, door de wol geverfd door de strijd. De kleuren gedragen door deze strijders waren groen en wit en telde ze naast boogschutters ook soldaten met zwaarden, speren, maces, guisarmes en bijlen.
De Wentwood Company beeldt een groep huurlingen uit die van origine uit Gwent in Wales komen. Na heel wat jaren gevochten te hebben in de White Company, onder leiding van John Hawkwood, heeft deze compagnie door Europa getrokken en zijn ze uitgekomen in de Lage Landen, om hier hun soldij te verdienen.
Deze compagnie bestaat uit zwaardvechters, piekeniers en boogschutters. Alle leden van de groep beoefenen hun krijgskunsten in het dagelijks leven uit als sport en willen graag een demonstratie van hun wapenvaardigheid laten zien!