Levende geschiedenis

Dit waren de deelnemers in 2018, binnenkort komen hier de deelnemers van 2019!

Vikingtijd

Haertfara is een kleine ‘sibbe’ bestaande uit Mark, Paula en de hond Roos. Deze groep doet met hun eigen kampement verschillende mooie evenementen en markten aan. Op deze evenementen laten zij zien hoe men leefde rond het jaar 1000. Het dagelijks leven, bestaande uit huishoudelijke zaken als kleding maken, hout en leer bewerken. Maar vooral voedsel bereiden: van stoofpot tot zelfgemaakte en gerookte worst. Van de kok kun je (naast iets lekkers) een luisterend oor, grap of verhaal verwachten, maar ook een tik over je vingers als je uit de pan snoept.

Als je in de keuken woont heb je geen honger, dus bijten ze niet. Met andere woorden: als je een vraag hebt, stel hem gerust – Haertfara beantwoordt hem graag

 

Hoge Middeleeuwen

Duitse Orde van Gemerth

Rond 1220 trad Rutger van Gemerth toe tot de Duitse Orde. Van zijn beweegredenen is niets bekend, maar het was wel het begin van een zeshonderdjarige situatie die uniek was voor Europa. Geen andere plaats had voor zo’n lange periode het zelfde wereldlijke als geestelijke gezag.

“De Duitse Orde Gemerth” is opgericht om het beeld van de Duitse Orde in het dorp weer zichtbaar te maken in het drop Gemert. Daarbij moet ook het leven in die zeshonderdjarige periode een plek krijgen. De groep werkt niet als een museum, maar met het motto: “Een levende geschiedenis in een levendig dorp”, als re-enactmentgroep. Deze groep bestaat op het moment uit vijf personen, die verhalen vertellen van de kruistochten, maar ook de bezoekers willen laten oefenen met de stormvogel en de staande wip.

Meer informatie:
Website: http://www.duitse-orde.nl/

Fures Temporum

We zijn verschillende groepen die samen onder 1 naam een kamp opbouwen. Fures Temporum beslaat een ruime tijdperiode van de vikingen tot aan de hoge middeleeuwen. Bij ons is het een leer- en voelkampement. Kinderen maar ook volwassenen kunnen van alles proberen. Vechtuitrusting kan uitgeprobeerd worden. Er zijn houtbewerkers, leerbewerkers maar ook mensen die een malienkolder maken. Ook zijn er mensen die kaartweven en borduren. Ons kamp bestaat uit diverse leeftijden van baby’s tot ouderen en allemaal met dezelfde liefde voor de middeleeuwen. Er zijn ook diverse tenten van binnen te bekijken, dit zijn de tenten die openstaan. Over het algemeen zijn wij een Duitstalig kamp met een paar Nederlanders. Vraag gerust, als u rustig praat verstaan wij U over het algemeen en anders wordt er een tolk bij geroepen. Fures Temporum heet U van harte welkom in ons kampenement.

Smederij Limburg

Smederij Limburg is een rondreizende Johannieter smidse die vooral wapens en wapenuitrustingen maakt en repareert. Daarnaast smeden ze er plekke kleine gebruiksvoorwerpen op bestelling, of om het smeedproces ter plekke te kunnen demonstreren aan het publiek.

 

Late Middeleeuwen

Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14de eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.

Meer informatie:
Website: http://www.cranenburgh.nl/

Der Söldners Joch

“Der Söldners Joch” is een re-enactmentvereniging die een laatmiddeleeuwse huurlingencompagie repesenteert uit het Duitse Nederrijngebied tegen het einde van de vijftiende eeuw (1475). De groep beeldt een huurlingenkamp uit dat zich van strijdveld naar strijdveld verplaatst, waar de soldaten strijd leveren terwijl de vrouwen voor het comfort van de kinderen en krijgers zorgen. Naast oorlog toont de groep oop het dagelijkse kampleven uit, van het koken van authentieke middeleeuwse recepten tot naaien en andere ambachtelijke kunsten, maar ook spellen en ander tijdverdrijf zal worden gedemonstreerd.

Orde van Sans Souci

De Orde van Sans Souci is een groep van wijze vrouwen die in gegoede doen zijn, en mensen op een komische manier de wereld van het Geloof en Bijgeloof binnentrekken. Dit doen ze onder andere door verhalen te vertellen, en door recepten en amuletten te geven tegen alles wat maar zin en onzin is. Ze vertellen over de angst die vanuit het geloof gebruikt en misbruikt werd, hoe men onverklaarbare dingen zagen als de wonderen van God, of als Duivelse praktijken. Dit had de nodige gevolgen: je werd al snel gezien als een heilige of als een ketter.

Maar ook ‘Witte Magie’ werd gedoogd door te kerkelijke leiders, die zelf vaak haar beoefenaars raadpleegden. Daarbij kon je in die hoedanigheid nauwelijks kwaad aanrichtingen, gezien er niemand dood kon gaan aan het dragen van een konijnenpoot als talisman, of door zout over je schouder te gooien. Er werd vanuit de kerk niet veel aandacht besteed aan mensen die zich hier mee bezig hielden.

Knights of the Flaming Sword

“The Knights of the Flaming Sword” is een klein groepje met veel voor liefde voor de middeleeuwen, vooral de tijdsperiode van 1350 tot 1400. Ze krijgen hun naam vanwege hun acrobatische kunsten die ze uitvoeren met brandende zwaarden.

Ze vertellen graag over de wapens en harnassen uit die tijd, waarmee ze ook in vechten tijdens de veldslag. Je mag ook alles vasthouden en bijvoorbeeld ook een helm opzetten tijdens de uitleg, zodat je kan voelen hoe zwaar pantser was of is er een mogelijkheid voor een kleine workshop zwaardvechten. In hun kampement zal er gekookt worden volgens middeleeuws recept, met ingrediënten uit de periode.

Meer informatie:

Facebook: www.facebook.com/knightsbs/

Burgundian Bastards

De “Burgundian Bastards” zijn de achttien erkende bastaardkinderen van Hertog Filips de Goede, onder wie Antoine van Bourgondië, welke Filips’ lievelingsbastaards was. Deze re-enactmentgroep beeldt alles uit wat er rond het leven van deze bastaardzoon afspeelde, zoals zijn boezemvriend Lodewijk van Gruuthuse en hun metgezellen. Als huurlingen zijn deze Bourgondiërs meestal aan de best betalende zijde te vinden.

Meer informatie:

http://www.burgundianbastards.be/

Aachener Allianz

De “Aachener Allianz” beeldt een groep mensen uit in de late middeleeuwen. De groep bestaat uit twee jonge zwaardvechters, de houtbewerker Hagen von Schwerzfeld en boogschutter Johanna vom Iterbach onder de knie. Deze vondeling is door Ina von Boeckum opgevoed. Die beheerst het plankweven en gaat ook met wol en garen handig om.

De groep presenteert diverse middeleeuwse wapens en wapenuitrusting en demonstreert een zwaardgevecht. De houtbewerker toont verschillende middeleeuwse voorwerpen en hun productiewijze, terwijl de vrouwen de kunst van het veterknopen en het plankweven laten zien. De bezoeker kan het alledaagse leven in het kamp volgen, incl. koken e.d. Daarbij beelden we onze periode op een begrijpelijke wijze uit.

We nodigen jullie uit om in ons kampement te komen, onder onze “dak” te verblijven en onze slaap- en woontenten te bekijken. Onder toezicht en op aanwijzing van onze strijders kan je de uitrusting uitproberen. Gastvrijheid voor grote en kleine bezoekers wordt bij de Aachener Allianz heel groot geschreven.

The Wentwood Company

In het zuidoosten van Wales, in het gewest Monmouthshire, ligt het Wentwood Forest, wat deel uitmaakt van het district Gwent. Waar de beste speervechters uit het noorden kwamen, kwamen uit Gwent echter de beste boogschutters van Wales. Deze boogschutters waren, zoals het toentertijd werd gezegd: ‘accustomed to war’ – geharde krijgers, door de wol geverfd door de strijd. De kleuren gedragen door deze strijders waren groen en wit en telde ze naast boogschutters ook soldaten met zwaarden, speren, maces, guisarmes en bijlen.

De Wentwood Company beeldt een groep huurlingen uit die van origine uit Gwent in Wales komen. Na heel wat jaren gevochten te hebben in de White Company, onder leiding van John Hawkwood, heeft deze compagnie door Europa getrokken en zijn ze uitgekomen in de Lage Landen, om hier hun soldij te verdienen.

Deze compagnie bestaat uit zwaardvechters, piekeniers en boogschutters. Alle leden van de groep beoefenen hun krijgskunsten in het dagelijks leven uit als sport en willen graag een demonstratie van hun wapenvaardigheid laten zien!