Bekijken

Riddertoernooi

Een volwaardig riddertoernooi op het Middeleeuws Festijn Kasteel ‘De Kelder’ te Doetinchem op 20 en 21 mei. Stichting HEI (historisch educatief initiatief) verzorgt deze op kundige wijze!

“Blinkende harnassen, galopperende paarden en brekende lansen, gejuich van het publiek!…
Ons Riddertoernooi is gebaseerd op waargebeurde feiten uit de 15e eeuw en verbindt hierdoor spektakel met kennis van zaken. RIDDERTOERNOOI TE PAARD
Kleurige heraldiek, blank staal, denderende strijdrossen en rondvliegende lanssplinters…

Geheel naar authentieke 15e eeuwse spelregels, wapens en harnassen brengt stichting HEI het riddertoernooi te paard voor u weer tot leven.

Het toernooi valt onder te verdelen in twee uitvoeringen. Het bekendste van deze twee is het Steekspel. Hierbij galopperen er twee ridders recht op elkaar af en proberen zij een lange houten lans op elkaars harnas te breken. Qua spektakel doet de Mêlée hier niet voor onder. Dit is het eigenlijke toernooi, waarbij de ridders elkaar met zwaarden of knotsen te lijf gaan, een echte veldslag imiterend.
(Onderstaande foto van Silvana Burnes)

Middeleeuwse veldslag

Een echte ridderstrijd tijdens het Middeleeuws Festijn Kasteel ‘De Kelder’ te Doetinchem op 20 en 21 mei! Ridders, boogschutters en kanonniers gaan met elkaar de strijd aan om het bezit van het kasteel!


 

Alderhandt

Alderhandt is een reiziger, overal waar hij verschijnt brengt hij feest !! Met korte of langere optredens maakt hij contact met het publiek, gebruikmakend van technieken als jongleren, diabolo en acrobatiek probeert hij op een vriendelijke wijze iedereen op het verkeerde been te zetten en te vermaken. Hierbij staat respect voor elkaar voorop. Meeleeftheater in zijn puurste vorm en aanraken mag !!

Muziekgroep Krebbel

Prachtige middeleeuwse klanken tijdens Middeleeuws Festijn Kasteel ‘De Kelder’ te Doetinchem!
Gekleed in kostuums uit het begin van de 15e eeuw speelt en zingt Krebbel vrolijke en sfeervolle middeleeuwse muziek uit de vroege middeleeuwen en daarbij uit de 13e, 14e en 15e eeuw.
Muziek uit historische bronnen zoals o.a. het Gruuthuse handschrift, Codex Buranus (Carmina Burana), codex Manesse, Cantigas de Santa Maria, llibre Vermell. Muziek van componisten als Guillaim de Macheaut, Gautier de Coincy, Walther von de Vogelweide, Giorgio Mainerio, Guido d’Arezzo.

De muzikanten spelen op zelfgebouwde replica’s van middeleeuwse instrumenten die er toen waren zoals Nederlandse draailieren- en doedelzakken, schalmeien, hoornpijp, snarentrom, huidentrommels, fluiten etc. En Krebbel neemt voor kinderen in het publiek altijd een hoeveelheid kleine instrumentjes mee zodat ze met de muzikanten kunnen meespelen!

De Sprookspreker

Kom vooral luisteren naar De Sprookspreker op het Middeleeuws Festijn Kasteel ‘De Kelder’ te Doetinchem!
De middeleeuwse verhalenverteller werd de sprookspreker genoemd. Hij reisde langs dorpen en steden, naar jaarmarkten en adellijke hoven om zijn verhalen te vertellen.

De moderne sprookspreker doet hetzelfde. Hij reist de wereld rond met een kistje vol met middeleeuwse ridderverhalen, legendes en klassieke sprookjes. Ballades over hoofse liefde, draken en helden, sprookjes over prinsessen en toverkollen, voor ieder verhaal zit er een voorwerp in het kistje.