Terug naar Cannenburch

Levende geschiedenis

Dit was het re-enactment in 2019. De informatie van 2020 volgt!

Het Middeleeuwsch Geselschap

Het Middeleeuwsch Geselschap is een 15e eeuwse re-enactment groep. Afhankelijk van wie van ons aanwezig is, laten wij graag het een en ander zien of beleven in ons kampement. Van uitleg over wapens en harnas tot het even passen van een helm. Bekijk ons middeleeuws ingerichte kampement, kijk hoe er middeleeuws gekookt wordt of speel een middeleeuws spelletje mee. We vertellen over de kleding, laten het maken van koorden zien of zijn bezig met borduren of weven. Kinderen mogen zelf ook even proberen hoe een koord gemaakt wordt. Soms hebben we wat kleine spulletjes mee die te koop zijn, zoals wat hoedjes, buideltjes, lucet of koordwieltjes. Af en toe gaat er ook een leerbewerker met ons mee.

Aachener Allianz

De “Aachener Allianz” beeldt een groep mensen uit in de late middeleeuwen. De groep bestaat uit twee jonge zwaardvechters, de houtbewerker Hagen von Schwerzfeld en boogschutter Johanna vom Iterbach onder de knie. Deze vondeling is door Ina von Boeckum opgevoed. Die beheerst het plankweven en gaat ook met wol en garen handig om.

De groep presenteert diverse middeleeuwse wapens en wapenuitrusting en demonstreert een zwaardgevecht. De houtbewerker toont verschillende middeleeuwse voorwerpen en hun productiewijze, terwijl de vrouwen de kunst van het veterknopen en het plankweven laten zien. De bezoeker kan het alledaagse leven in het kamp volgen, incl. koken e.d. Daarbij beelden we onze periode op een begrijpelijke wijze uit.

We nodigen jullie uit om in ons kampement te komen, onder onze “dak” te verblijven en onze slaap- en woontenten te bekijken. Onder toezicht en op aanwijzing van onze strijders kan je de uitrusting uitproberen. Gastvrijheid voor grote en kleine bezoekers wordt bij de Aachener Allianz heel groot geschreven.

Vincentius

Vincentius is een groep die het middeleeuwse kampleven zien van het eind van de 15deeeuw. Naast het dagelijkse bestaan, handwerken en koken heeft Vincentuis ook boogschutters die deelnemen aan de veldslag.

Smederij Roodbaert

Zoals vroeger in elk dorp de smederij meer was dan alleen de plek waar het gloeiende ijzer verwerkt werd tot allerlei voorwerpen, zo is ook Smederij Roodbaert een trefpunt op een
evenement. Hier vind je de gebruikelijke producten, van mantelspelden tot messen, maar
ook een aanpassing, reparatie of zelfs een custom opdracht kan ter plekke uitgevoerd
worden. Daarnaast worden er demonstraties gegeven en wordt er een kinderworkshop
aangeboden.

Erste Rotte der freien Landsknechte zu Köln

“Wij zijn de eerste troep van vrije landsknechten van Keulen en beelden de historische landsknechten van de 15de eeuw uit. Behalve onze tegenstanders in de strijd zien we ook graag vragen van bezoekers tegemoet. We laten allerlei strijdwapens en uitrustingen zien en die mogen ook aangeraakt worden. Bij ons staat “levende geschiedenis” hoog in het vaandel en we zijn blij met iedere bezoeker die we iets mogen vertellen over het leven van de landsknechten in die tijd.

Getrouw aan onze strijdkreet “Veel vijanden, veel eer!” demonstreren we ook tijdens de schijngevechten het wapengebruik en de strijdtactieken van de landsknechten.

Beleef ons geschiedenis en bezoek ons!”

Wentwood Company

The Wentwood Company komt van oorsprong uit Wales. De naam van het graafschap is Monmouthshire, gelegen in het zuidoosten van Wales. Wentwood ( in het Welsh: Coed Gwent) is een heuvelachtig en bosrijk gebied met hoogtes tot 309 meter. Dit gebied viel onder het beheer van de lord of Chepstow. Het koninklijk bos van Wentwood had zijn eigen rechtspraak en twee maal per jaar werd recht gesproken in Forester’s Oaks, boven Wentwood Reservoir.

Vanuit Wales is The Wentwood Company vanuit Chepstow naar het vaste land getrokken ( Vlaanderen-Gent). Voornaamste inzet is wel onder de vleugels van The White Company van sir John Hawkgood geweest, in Italië.

’t Ambachts Ghylde

Altijd al willen weten hoe je een  heerlijk middeleeuws maal boven open vuur kunt koken, of hoe je met behulp van een spintol ruwe schapenwol tot een prachtige draad kunt spinnen? Of zien hoe kaarsen gemaakt worden, of oude middeleeuwse spelletjes spelen? Dit weekend kan dat weer, want voor het eerst is ook het Ambachts Ghylde aanwezig in de Kelder.

Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtslieden is eigenlijk altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen wilt steken of gewoon even wilt toekijken hoe een ander iets creëert. En daarnaast  valt er nog van alles te proeven, te ruiken en te kopen. Zoals heerlijk zoete honing van eigen bijen; handgesponnen en natuurlijk geverfde wol, demo’ s en workshops. Allemaal door onze ambachtslieden.

Niflheim Vikings

“Bij de Niflheim Vikings is het een kleine stap om 1100 jaar terug in de tijd te gaan. Op ons kampement kan je de sfeer proeven van een kampement uit het viking tijdperk. 
Wij laten verschillende ambachten zien en maken we graag een praatje met je. Zo kan je alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit de vroege Middeleeuwen nabootst. Daarnaast hebben wij ook stoere vechters die je geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.

Iedereen is van harte welkom  bij ons vuur  om de sfeer te proeven en kennis te maken.”

Smederij Limburg

Smederij Limburg is een rondreizende Johannieter smidse die vooral wapens en wapenuitrustingen maakt en repareert. Daarnaast smeden ze er plekke kleine gebruiksvoorwerpen op bestelling, of om het smeedproces ter plekke te kunnen demonstreren aan het publiek.

Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.

De Vasalli Saeculi

We zijn een groep gelijkgestemden die het huurlingen leven uit de 15e eeuw op de Nederrijn proberen te vertegenwoordigen. We willen graag andere mensen interesseren via onze presentatie en het verhaal tot leven laten komen.
We hebben het onze missie gemaakt om van strijd naar veldslag te gaan om onze vechters naar het slagveld te sturen, terwijl de vrouwen zorgen voor de levens en het welzijn van de vechters en kinderen. Het toont het dagelijkse kampleven van het koken van middeleeuwse recepten, tot recreatieve activiteiten zoals “games” tot naaien.