Levende geschiedenis

Dit waren de deelnemers in 2017. Binnenkort plaatsen we de deelnemers van de 2018 editie!

Vikingen

Niflheim Vikings

De Niflheim Vikings bestaan uit een aantal Vikingfamilies die samen op het kampement het dagelijks leven van Vikingen laat zien. Naast het kampleven beoefenen we ook diverse ambachten en geven we onze jongelingen instructies om als krijger “op Viking te gaan”: plundertocht. De Niflheim Vikings bijten niet en willen u graag alle informatie geven over het Vikingleven.

Ridders & Jonkvrouwen

De familie Goudswaard was een grote, welgestelde vissersfamilie in de polders van Zuid Holland en leenman van de heren van Putten. Door de Sint-Elisabethvloed in 1421 zijn zij van onze landerijen verdreven. De vloed heeft alles weggevaagd, zowel huizen, landerijen en visgronden als familie en knechten. Toen er na de vloed geen informatie meer bekend was over de familie Goudswaard, namen de heren van Putten aan dat de familie niet meer zou bestaan. Uit respect naar de familie hebben zij het ingedijkte gebied Goudswaard genoemd, waar in 1439 een dorpskern is ontstaan. Dit gebied was in pacht de familie Goudswaard voor de Sint-Elisabethvloed.

Wat niemand weet, is dat er een klein gedeelte van de familie het overleeft heeft.

Sinds die tijd trekken zij rond als het “Goudswaard Genootschap” waar onderweg anderen zich bijgevoegd hebben. Ondertussen bestaat de groep uit onder andere een kleermaker, een smid en zij die het kampement draaiende houden. In tijden van oorlog dienen zij als boogschutters, zwaardvechters en waterdragers.

Knights of the Flaming Sword

The Knights of the Flaming Sword is een groep bestaande uit twee ridders en twee jonkvrouwen. Met veel passie vertellen the Knights over hoe het was in de middeleeuwen, geven vechtdemo’s en vertellen ze over de verschillende middeleeuwse wapens en uitrustingen.

Bezoekers mogen voelen hoe zwaar een zwaard of helm is. Ook tonen ze verschillende middeleeuwse ambachten, zoals smeden, houtbewerken en doen de jonkvrouwen aan weven.

Aachener Allianz

De “Aachener Allianz” beeldt een groep mensen uit in de late middeleeuwen. De groep bestaat uit twee jonge zwaardvechters, de houtbewerker Hagen von Schwerzfeld en boogschutter Johanna vom Iterbach onder de knie. Deze vondeling is door Ina von Boeckum opgevoed. Die beheerst het plankweven en gaat ook met wol en garen handig om.

De groep presenteert diverse middeleeuwse wapens en wapenuitrusting en demonstreert een zwaardgevecht. De houtbewerker toont verschillende middeleeuwse voorwerpen en hun productiewijze, terwijl de vrouwen de kunst van het veterknopen en het plankweven laten zien. De bezoeker kan het alledaagse leven in het kamp volgen, incl. koken e.d. Daarbij beelden we onze periode op een begrijpelijke wijze uit.

We nodigen jullie uit om in ons kampement te komen, onder onze “dak” te verblijven en onze slaap- en woontenten te bekijken. Onder toezicht en op aanwijzing van onze strijders kan je de uitrusting uitproberen. Gastvrijheid voor grote en kleine bezoekers wordt bij de Aachener Allianz heel groot geschreven.

’t Ambachts Ghylde 

Tijdens het Middeleeuws Festijn Cannenburch vindt u ook het gezellige kamp van ’t Ambachts Ghylde. Deze groep historische ambachtslieden laat verschillende ambachten zien van vroege tot late middeleeuwen. Het is een feest van zien, meemaken en uitproberen voor de bezoeker.

Onze ambachtslieden zijn goed bereist en laten spullen en technieken zien die komen van heinde en ver, en vertellen de prachtigste verhalen over hun ambacht.

Pas hoedjes bij Hoedemaaker. Bij Elävä wordt vuur gemaakt en wilgenkralen. Snuif aan de wierook van de mysterieuze oosterse handelaren van Aurum et Argentum. Maak een kaars bij de Marskramer of snuffel tussen de amuletten bij de Houtman. Doe een spelletje of loop langs bij één van onze andere ambachtslieden.

Overal is er wat te doen en zijn er soms miniworkshopjes waar je zelf iets kunt maken of uitproberen. Ook hebben onze ambachtsmensen allemaal hun prachtige handgemaakte spullen te koop. Kortom, dit kampement is er eentje dat je niet mag missen.

Vasalli Saeculi

Wij, de Vasalli Saeculi (vazallen van de eeuwen), zijn een kleine groep huurlingen. We reizen met onze vrouwen, kinderen en onze have en goed door het hele land en vechten voor iedereen die ons goed betaalt of voor de eer en natuurlijk ook voor rechtvaardigheid.

Terwijl de mannen dapper met het zwaard zwaaien, zorgen wij vrouwen voor het lichamelijk welzijn en voor alles wat men nodig heeft om te leven. Onze kinderen leven en spelen heel normaal in het kampement, want dat is hun thuis.

Wij koken, naaien en spinnen de wol voor kleding en andere dingen die we goed kunnen gebruiken. Ook hebben wij een smid in onze kleine groep. Hij toont graag zijn werk en de kunst van dit ambacht.

Wentwood Company

In het zuidoosten van Wales, in het gewest Monmouthshire, ligt het Wentwood Forest, wat deel uitmaakt van het district Gwent. Waar de beste speervechters uit het noorden kwamen, kwamen uit Gwent echter de beste boogschutters van Wales. Deze boogschutters waren, zoals het toentertijd werd gezegd: ‘accustomed to war’ – geharde krijgers, door de wol geverfd door de strijd. De kleuren gedragen door deze strijders waren groen en wit en telde ze naast boogschutters ook soldaten met zwaarden, speren, maces, guisarmes en bijlen.

De Wentwood Company beeldt een groep huurlingen uit die van origine uit Gwent in Wales komen. Na heel wat jaren gevochten te hebben in de White Company, onder leiding van John Hawkwood, heeft deze compagnie door Europa getrokken en zijn ze uitgekomen in de Lage Landen, om hier hun soldij te verdienen.

Deze compagnie bestaat uit zwaardvechters, piekeniers en boogschutters. Alle leden van de groep beoefenen hun krijgskunsten in het dagelijks leven uit als sport en willen graag een demonstratie van hun wapenvaardigheid laten zien!

Die erste Rotte der freien Landsknechte zu Köln

“Wij zijn de eerste troep van vrije landsknechten van Keulen en beelden de historische landsknechten van de 15de eeuw uit. Behalve onze tegenstanders in de strijd zien we ook graag vragen van bezoekers tegemoet. We laten allerlei strijdwapens en uitrustingen zien en die mogen ook aangeraakt worden. Bij ons staat “levende geschiedenis” hoog in het vaandel en we zijn blij met iedere bezoeker die we iets mogen vertellen over het leven van de landsknechten in die tijd.

Getrouw aan onze strijdkreet “Veel vijanden, veel eer!” demonstreren we ook tijdens de schijngevechten het wapengebruik en de strijdtactieken van de landsknechten.

Beleef ons geschiedenis en bezoek ons!”

——————————————————————————–

“Wir sind die erste Rotte der freien Landsknechte zu Köln und stellen die historischen Landsknechte des 15. Jahrhunderts dar. Neben unseren Gegnern im Kampf stellen wir uns auch gerne Besucherfragen und bieten zahlreiche Schaukampfwaffen und Rüstungen zum Anschauen und Anfassen. Bei uns wird “living history” groß geschrieben und freuen uns über jeden Besucher, dem wir etwas über das Landsknechtleben erzählen dürfen.

Getreu unseres Schlachtrufes “Viel Feind, viel Ehr!” demonstrieren wir ebenso während Schaukämpfen den Waffengebrauch und die Kampftaktiken der Landsknechte.

Erleben Sie Geschichte und kommen Sie uns besuchen!”