Levende geschiedenis

2018 editie

Vikingen

Niflheim Vikings

De Niflheim Vikings zijn vijf jaar geleden het re-enactmentavontuur aangegaan en sinds die tijd gegroeid van drie tenten tot een gezellig, klein vikingdorpje. Naast Nederlandse evenementen zijn ze op hun zwerftochten ook naar België en Duitsland uitgeweken.
In hun kampement laten ze verschillende vroegmiddeleeuwse ambachten zien en maken ze graag een praatje met u: zo kunt u alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit die periode uitbeeldt. Daarnaast hebben de Niflheim Vikings ook stoere vechters die u geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.
Iedereen is van harte welkom bij hun kampvuur om de sfeer te proeven en kennis te maken met de groep.
Meer informatie:

Facebook:https://www.facebook.com/NiflheimVikings/
Website:https://www.niflheimvikings.com/

Bloodaxes van Cweorth

The Bloodaxes van Cweorth zijn een hechte “sibbe” – Vikingen zijn namelijk niet alleen maar stoere krijgers of geduchte vechtersbazen, maar waren ook familieleden: vaders, moeders, broers en zussen. Ook werd er hard gewerkt aan het dagelijkse bestaan. Het voorbereiden van maaltijden, handwerken en ambacht namen een groot deel van de dag in beslag. Er werd gelachen en gefeest, gewerkt en gehandeld. Boven alles werden de tradities gevolgd: moed en eer stonden hoog in het vaandel en met offergaven en kleine ritueeltjes werden de Goden geëerd, en werd er gevraagd om bescherming en goede handel.

Othela werpt runen en talismans. Bodulfr de leerbewerker laat je zien wat hij kan maken, als hij tenminste niet ergens aan het ruilhandelen is! De oudste Viking houdt wacht en steekt een handje toe bij het voorbereiden van het eten. Speel Hnefatafl met een van de kinderen, bekijk hun weefwerk of laat je haren vlechten.

Meer informatie:
Facebook: https://www.facebook.com/Bloodaxes/
Website: http://www.bloodaxes.nl/

Smederij Roodbaert

Zoals vroeger in elk dorp de smederij meer was dan alleen de plek waar het gloeiende ijzer verwerkt werd tot allerlei voorwerpen, zo is ook Smederij Roodbaert een trefpunt op een evenement. Hier vind je de gebruikelijke producten, van mantelspelden tot messen, maar ook een aanpassing, reparatie of zelfs een custom opdracht kan ter plekke uitgevoerd worden. Daarnaast worden er demonstraties gegeven en wordt er een kinderworkshop aangeboden.

Meer informatie:
Facebook: https://www.facebook.com/Smederij-Roodbaert-188678731156565/
Website: http://www.roodbaert.nl/

Marsanta Suibhail

Wij van Marsanta Suibhail (wat Keltisch is voor reizende koopman en wordt uitgesproken als “Marsant’a Shu-ul) hebben een Keltische achtergrond en komen aan onze spullen die wij verkopen door ruilhandel tijdens onze rondreis door Europa. Zelf maak ik van hout gebruik voorwerpen zoals lepels en drinknappen, maar ook handwerk gereedschap die mijn vrouw verkoopt en zelf ook gebruikt om wollen sieraden en mutsen te maken. Tijdens ons verblijf demonstreren wij deze ambachten en geven we uitleg hierover.

Doordat wij heksen zijn en door de opkomende heksen vervolging kunnen we nooit lang in een gebied blijven waardoor we in aanraking komen met veel volkeren waar we dan ruilhandel mee bedrijven maar ook dingen van leren, zo hebben we naaldbinden en lucetkoord maken van de Vikingen geleerd. Maar dit rondreizen is ook gevaarlijk en daarom zijn we beiden bekwaam in het hanteren van het zwaard en de bijl.

Ridders & Jonkvrouwen

’t Vaerdich Volk

’t Vaerdich Volk is een laat-middeleeuwse re-enactmentgroep met een focus op de periode 1350 tot 1450. Wij presenteren ons als een groep middeleeuwse ambachtslieden, entertainers en overige beroepsuitoefenaars, die jaarmarkten afreizen en daar hun vaardigheden demonstreren. Wij verzorgen educatief entertainment door middel van ambachtsdemonstraties, muziek, en meer.

Erste Rotte der freien Landsknechte zu Köln

“Wij zijn de eerste troep van vrije landsknechten van Keulen en beelden de historische landsknechten van de 15de eeuw uit. Behalve onze tegenstanders in de strijd zien we ook graag vragen van bezoekers tegemoet. We laten allerlei strijdwapens en uitrustingen zien en die mogen ook aangeraakt worden. Bij ons staat “levende geschiedenis” hoog in het vaandel en we zijn blij met iedere bezoeker die we iets mogen vertellen over het leven van de landsknechten in die tijd.

Getrouw aan onze strijdkreet “Veel vijanden, veel eer!” demonstreren we ook tijdens de schijngevechten het wapengebruik en de strijdtactieken van de landsknechten.

Beleef ons geschiedenis en bezoek ons!”

Aachener Allianz

De “Aachener Allianz” beeldt een groep mensen uit in de late middeleeuwen. De groep bestaat uit twee jonge zwaardvechters, de houtbewerker Hagen von Schwerzfeld en boogschutter Johanna vom Iterbach onder de knie. Deze vondeling is door Ina von Boeckum opgevoed. Die beheerst het plankweven en gaat ook met wol en garen handig om.

De groep presenteert diverse middeleeuwse wapens en wapenuitrusting en demonstreert een zwaardgevecht. De houtbewerker toont verschillende middeleeuwse voorwerpen en hun productiewijze, terwijl de vrouwen de kunst van het veterknopen en het plankweven laten zien. De bezoeker kan het alledaagse leven in het kamp volgen, incl. koken e.d. Daarbij beelden we onze periode op een begrijpelijke wijze uit.

We nodigen jullie uit om in ons kampement te komen, onder onze “dak” te verblijven en onze slaap- en woontenten te bekijken. Onder toezicht en op aanwijzing van onze strijders kan je de uitrusting uitproberen. Gastvrijheid voor grote en kleine bezoekers wordt bij de Aachener Allianz heel groot geschreven.

Vincentius

Vincentius is een groep die het middeleeuwse kampleven zien van het eind van de 15de eeuw. Naast het dagelijkse bestaan, handwerken en koken heeft Vincentuis ook boogschutters die deelnemen aan de veldslag.

Meer informatie
Facebook: https://www.facebook.com/people/Vincentius-Ter-Apel/100020200757213

’t Ambachts Ghylde

Tijdens het Middeleeuws Festijn vindt u ook het gezellige kamp van ’t Ambachts Ghylde. Deze groep historische ambachtslieden laat verschillende ambachten zien van vroege tot late middeleeuwen. Het is een feest van zien, meemaken en uitproberen voor de bezoeker.

Onze ambachtslieden zijn goed bereist en laten spullen en technieken zien die komen van heinde en ver, en vertellen de prachtigste verhalen over hun ambacht.

Overal is er wat te doen en zijn er soms miniworkshopjes waar je zelf iets kunt maken of uitproberen. Ook hebben onze ambachtsmensen allemaal hun prachtige handgemaakte spullen te koop. Kortom, dit kampement is er eentje dat je niet mag missen.

Goudswaard Genootschap

De familie Goudswaard was een grote, welgestelde vissersfamilie in de polders van Zuid Holland en leenman van de heren van Putten. Door de Sint-Elisabethvloed in 1421 zijn zij van onze landerijen verdreven. De vloed heeft alles weggevaagd, zowel huizen, landerijen en visgronden als familie en knechten. Toen er na de vloed geen informatie meer bekend was over de familie Goudswaard, namen de heren van Putten aan dat de familie niet meer zou bestaan. Uit respect naar de familie hebben zij het ingedijkte gebied Goudswaard genoemd, waar in 1439 een dorpskern is ontstaan. Dit gebied was in pacht de familie Goudswaard voor de Sint-Elisabethvloed.

Wat niemand weet, is dat er een klein gedeelte van de familie het overleeft heeft.

Sinds die tijd trekken zij rond als het “Goudswaard Genootschap” waar onderweg anderen zich bijgevoegd hebben. Ondertussen bestaat de groep uit onder andere een kleermaker, een smid en zij die het kampement draaiende houden. In tijden van oorlog dienen zij als boogschutters, zwaardvechters en waterdragers.

Orde  van Sans Souci

De Orde van Sans Souci is een groep van wijze vrouwen die in gegoede doen zijn, en mensen op een komische manier de wereld van het Geloof en Bijgeloof binnentrekken. Dit doen ze onder andere door verhalen te vertellen, en door recepten en amuletten te geven tegen alles wat maar zin en onzin is. Ze vertellen over de angst die vanuit het geloof gebruikt en misbruikt werd, hoe men onverklaarbare dingen zagen als de wonderen van God, of als Duivelse praktijken. Dit had de nodige gevolgen: je werd al snel gezien als een heilige of als een ketter.

Maar ook ‘Witte Magie’ werd gedoogd door te kerkelijke leiders, die zelf vaak haar beoefenaars raadpleegden. Daarbij kon je in die hoedanigheid nauwelijks kwaad aanrichtingen, gezien er niemand dood kon gaan aan het dragen van een konijnenpoot als talisman, of door zout over je schouder te gooien. Er werd vanuit de kerk niet veel aandacht besteed aan mensen die zich hier mee bezig hielden.

Vasalli Saeculi

Wij, de Vasalli Saeculi (vazallen van de eeuwen), zijn een kleine groep huurlingen. We reizen met onze vrouwen, kinderen en onze have en goed door het hele land en vechten voor iedereen die ons goed betaalt of voor de eer en natuurlijk ook voor rechtvaardigheid.

Terwijl de mannen dapper met het zwaard zwaaien, zorgen wij vrouwen voor het lichamelijk welzijn en voor alles wat men nodig heeft om te leven. Onze kinderen leven en spelen heel normaal in het kampement, want dat is hun thuis.

Wij koken, naaien en spinnen de wol voor kleding en andere dingen die we goed kunnen gebruiken. Ook hebben wij een smid in onze kleine groep. Hij toont graag zijn werk en de kunst van dit ambacht.

Der  Söldners Joch

“Der Söldners Joch” is een re-enactmentvereniging die een laatmiddeleeuwse huurlingencompagie representeert uit het Duitse Nederrijngebied tegen het einde van de vijftiende eeuw (1475). De groep beeldt een huurlingenkamp uit dat zich van strijdveld naar strijdveld verplaatst, waar de soldaten strijd leveren terwijl de vrouwen voor het comfort van de kinderen en krijgers zorgen. Naast oorlog toont de groep oop het dagelijkse kampleven uit, van het koken van authentieke middeleeuwse recepten tot naaien en andere ambachtelijke kunsten, maar ook spellen en ander tijdverdrijf zal worden gedemonstreerd.

Compagnie van Cranenburgh

De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.