Terug naar Cannenburch

Entertainment

Dit was het entertainment in 2019. De informatie van 2021 volgt!

De Sprookspreker

Speciaal voor jong én oud op het Middeleeuws Festijn Cannenburch: De sprookspreker!
De sprookspreker baseert zich in zijn vertellingen op oude verhalen, zoals middeleeuwse ridderballades. Diverse verhalen over Karel de Grote en zijn de paladijnen, de Canterbury Tales en Tristan en Isolde staan in het repertoire. Ook vertelt de sprookspreker sprookjes uit vele verschillende landen, van China tot Schotland.
Belangrijke bron van inspiratie zijn eeuwenoude volksverhalen uit de lage landen. Verhalen als ‘De jongen met de gouden haren’, ‘Het rode kasteel’ en ‘De lever van de draak’ worden al eeuwen doorgegeven. De sprookspreker zet deze traditie voort.


Roofvogels

Joanne van Zadelhoff zal dit jaar weer aanwezig zijn met haar roofvogels!

Om 12:00 geeft ze een leerzame demonstratie bij de arena, waarbij ze met verschillende vogels zal vliegen en interessante informatie over haar geliefde dieren zal delen. Gedurende de dag is ze bij haar stand te vinden waar ze nog meer kan vertellen over de prachtige vogels.


Kinderactiviteiten met Baroen

“Ok, dus jullie willen een ridder worden? Nou vergeet het maar. De meeste van jullie zijn boer, burger of buitenlui en zullen nooit ridder worden. Je hebt gewoon geen geld voor een harnas, een zwaard, paard, hulpje en een kasteel. Waarschijnlijk wordt je gewoon soldaat. Maar hoe vecht je dan tegen een ridder op zijn paard in zijn stoere harnas?
Nou, Baroen heeft wel wat effectieve wapens waar je niet tien jaar voor hoeft te oefenen voordat je ze kunt hanteren.
Neem bijvoorbeeld het handkanon of de spies. Met het handkanon schiet je een ridder zo van zijn paard. En dat kun je in een dag leren! Zorg wel dat je iemand met een spies naast je hebt voor het geval je misschiet. Dan kan deze soldaat de ridder op afstand houden als je op nieuw gaat laden.”


Krebbel

Gekleed in kostuums uit het begin van de 15e eeuw speelt en zingt Krebbel vrolijke en sfeervolle middeleeuwse muziek uit de vroege middeleeuwen en daarbij uit de 13e, 14e en 15e eeuw. Muziek uit historische bronnen zoals o.a. het Gruuthuse handschrift, Codex Buranus (Carmina Burana), codex Manesse, Cantigas de Santa Maria, llibre Vermell. Muziek van componisten als Guillaim de Macheaut, Gautier de Coincy, Walther von de Vogelweide, Giorgio Mainerio, Guido d’Arezzo.
De muzikanten spelen op zelfgebouwde replica’s van middeleeuwse instrumenten die er toen waren zoals Nederlandse draailieren- en doedelzakken, schalmeien, hoornpijp, snarentrom, huidentrommels, fluiten etc. En Krebbel neemt voor kinderen in het publiek altijd een hoeveelheid kleine instrumentjes mee zodat ze met de muzikanten kunnen meespelen. Voor festivals heeft Krebbel een uitgebreid kampement met grote verblijfluifel, middeleeuwse tent voor overnachtingen, vuurplaats voor middeleeuws koken, om aan publiek iets van het dagelijks leven en ambachten te laten zien. Oude handwerktechnieken zoals lucet(vorkbreien), bandweven worden er gedemonstreerd.