Terug naar Baarlo

Levende geschiedenis

Bij kasteel d’Erp wordt het veld gevuld met middeleeuwse kampementen. Hierbij een overzicht van de aanwezige groepen!


Baroen

“Ok, dus jullie willen een ridder worden? Nou vergeet het maar. De meeste van jullie zijn boer, burger of buitenlui en zullen nooit ridder worden. Je hebt gewoon geen geld voor een harnas, een zwaard, paard, hulpje en een kasteel. Waarschijnlijk wordt je gewoon soldaat. Maar hoe vecht je dan tegen een ridder op zijn paard in zijn stoere harnas?
Nou, Baroen heeft wel wat effectieve wapens waar je niet tien jaar voor hoeft te oefenen voordat je ze kunt hanteren.
Neem bijvoorbeeld het handkanon of de spies. Met het handkanon schiet je een ridder zo van zijn paard. En dat kun je in een dag leren! Zorg wel dat je iemand met een spies naast je hebt voor het geval je misschiet. Dan kan deze soldaat de ridder op afstand houden als je op nieuw gaat laden.”


Bataille

“Bataille legt zich toe op het trainen van haar leden in historische Europese krijgskunsten en theatervechten. Bataille maakt shows, technische demo’s en workshops om historische Europese krijgskunsten bij het publiek onder de aandacht te brengen. 
De leden van Bataille zijn divers: student of werkend en zeer variërend in leeftijd. Allemaal worden zij verenigd door hun liefde voor de Middeleeuwen en hun passie voor de historische Europese krijgskunsten.
Bataille is voorgekomen uit Zwaardkunstvereniging de Orde der Noorderwind, die in 2006 is opgericht door een groep jongeren die het Middeleeuwse erfgoed op het gebied van de historische Europese krijgskunsten wilden laten herleven. Zij hebben zich tien jaar lang vol overgave ingezet om de historische krijgskunsten bekend te maken bij het grote publiek door middel van trainingen, shows, film en workshops. In 2016 is de groep van naam veranderd, Bataille, maar haar missie om de historische Europese krijgskunsten te laten herleven gaat onverminderd voort!”


Compagnie van Cranenburgh

“De Compagnie van Cranenburgh stelt een groep huursoldaten voor uit de jaren zeventig van de 14e eeuw. Deze Compagnie verhuurt zich aan de verschillende strijdende facties die de Lage Landen kenden in deze periode. Vanwege de familiebanden tussen de Cranenburghs en de familie Van Wassenaer strijdt de Compagnie veelvuldig aan Hoekse zijde. Maar niet alleen de bekende factiestrijd van Hoeken en Kabeljauwen vormden een toneel voor de krijgskunsten van de Compagnie van Cranenburgh, ook hebben we ervaring opgedaan in de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in Gelre, Schieringers en Vetkopers in Friesland en de Brabantse successieoorlog.”


De Soete Inval

“De Soete Inval brengt, gekleed in passende outfits, levendige middeleeuwse muziek. U kunt ons boeken voor o.a. historische festivals, middeleeuwse markten, dorpsfeesten, braderieën, feesten en partijen, plechtigheden, en meer. Wij spelen op straat, in de kroeg, op de markt en zelfs in de kerk. Ook beperken we ons niet tot Nederland: we treden regelmatig over de grens op.”


De Hospitaalridders

“Het jaar onzes Heeren 1248. Een groep Hospitaalridders start vanuit uit de commanderijen van Nijmegen om deel te nemen aan de zevende kruistocht. Zij zijn onderweg naar Aigues-Mortes in zuid Frankrijk, waar zij, onder de vlag van Koning Louis IX, het zwaard opnemen tegen de Saracenen.

De Hospitaalridders is een reenactmentgroep die laat zien hoe het er in de dertiende eeuw aan toegaat, zowel in- als buitenom het kampement. Op het kampement zelf wordt er historisch gekookt en gegeten, en zullen er ook ambachten uit deze tijd worden beoefend. Het kamp en de klederdracht wordt zo historisch mogelijk neergezet.

Deze krijgsmonnikken geven uitleg over de wapens en uitrusting die werd gebruikt in 1248. Doormiddel van exercities blijven de monniken in vorm voor de veldslagen en wordt er ook onderling geoefend met bijvoorbeeld het zwaard, om de behendigheid hoog te houden. Onder de taken van de monniken vallen het voorbereiden en uitvoeren van de mis, het gebed voor het eten, de zegening voor een veldslag en een rondgang om de gevallenen op het slagveld te eren.”


Johanna Van Winckesele

“Wij zijn 3 onafhankelijke mensen in de re-enactment wereld die gezamenlijk al 15 jaar middeleeuwse evenementen en kampementen aflopen. En dit onder mijn middeleeuwse naam: Johanna Van Winckesele.

Wij hebben ons toegelegd op de wolverwerking in de middeleeuwen! De ganse dag geven we demonstraties: “ Van  schaap tot gewaad”. Hierin leggen wij de historie uit van wolverwerking.”


Niflheim Vikings

“Bij de Niflheim Vikings is het een kleine stap om 1100 jaar terug in de tijd te gaan. Op ons kampement kan je de sfeer proeven van een kampement uit het viking tijdperk. 
Wij laten verschillende ambachten zien en maken we graag een praatje met je. Zo kan je alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit de vroege Middeleeuwen nabootst. Daarnaast hebben wij ook stoere vechters die je geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.
Iedereen is van harte welkom bij ons vuur om de sfeer te proeven en kennis te maken”


Smederij Roodbaert

“Zoals vroeger in elk dorp de smederij meer was dan alleen de plek waar het gloeiende ijzer
verwerkt werd tot allerlei voorwerpen, zo is ook Smederij Roodbaert een trefpunt op een
evenement. Hier vind je de gebruikelijke producten, van mantelspelden tot messen, maar
ook een aanpassing, reparatie of zelfs een custom opdracht kan ter plekke uitgevoerd
worden. Daarnaast worden er demonstraties gegeven en wordt er een kinderworkshop
aangeboden.”